На узбережжях Бессарабії з’явилися чорні вдови

На узбережжях Бессарабії з’явилися чорні вдови

Науковець Національного природного парку “Тузлівські лимани” зафіксував на узбережжі лиману Малошаганський та Джантшейський самиць павука каракурта, яких ще називають чорними вдовами. Про це повідомляє офіційна сторінка Нацпарку.

Як зазначається, місцями в прибережній захисній смузі Малошаганського та Джантшейського лиманів на одному квадратному метрі можна побачити 2-3 самиці небезпечного павука.

За даними науковців, були роки й навіть десятиріччя, коли про каракурта нічого не було чутно, а після зміни умов вони знову «з’являлися», у зв’язку з різким зростанням чисельності. Зазвичай це відбувалося тоді, коли спекотна й посушлива погода — саме такі умови найсприятливіші для цього виду

Каракурт (Latrodectus tredecimguttatus Rossi, 1790) родина Theridiidae, Aranei – є небезпечним для людини видом павуків. Його отрута має токсичну дію на центральну та периферичну нервову систему, викликає отруєння всього організму та може призвести до смерті.

В Україні поширений один вид роду, який відомий з Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запоріжської, Донецької, Луганської областей та з Криму
Укус його у 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула. Селяться каракурти у місцях, де ростуть бур’яни, для житла плетуть гніздо з павутини, прикріплюючи його до трави.

Ці павуки мають 8 очей, які розташовуються у 2 ряди. Ноги без товстих шипів, але з численними щетинками. Черевце часто округле, навіть кулясте.

На узбережжях Бессарабії з'явилися чорні вдови

Самка досягає 2 см, оксамитово-чорного кольору. Під час розмноження у неї на черевці з’являються червоні цяточки. Самці менші від самок. Після спарювання, якщо самець не встигає втекти, самка його з’їдає, за що й отримала назву «чорна вдова».

За оцінкою фахівців, павуки ніколи не нападають першими й без причини. Найчастішими є випадки укусів у ногу, коли людина взуває старе взуття, попередньо не перевіривши його, яке самиці уподобали собі для гнізда.

Після укусу на шкірі з’являється маленька червона цятка, що швидко блідне. Укус каракурта може викликати психічну неврівноваженість у людини, пекучий біль, який через 15-30 хвилин розповсюджується по всьому тілу. У потерпілого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, ускладнення дихання.

Скорочення природних біотопів внаслідок діяльності людини приведе до поступового переселення каракурта в антропогенні біотопи, що тягне за собою велику небезпеку для людини.

Спеціальна протикаракуртова сироватка не завжди доступна, тому, ведіть себе дуже обережно в місцях з розрідженою рослинністю.

На узбережжях Бессарабії з'явилися чорні вдови

Джерело: bessarabiainform.com



Загрузка...