🧠 22 липня — Всесвітній день мозку

🧠 22 липня — Всесвітній день мозку
Наш мозок забезпечує роботу всього організму, а також контролює такі життєво важливі функції, як дихання і кровообіг. Саме від здоров'я мозку безпосередньо залежать наші можливості думати, діяти, відчувати та загалом жити.
Нагадуємо, як подбати про здоров’я мозку та уникнути поширених захворювань, зокрема інсульту.
Пʼять порад, як зберегти мозок здоровим:
1️⃣ Регулярно звертайтеся до сімейного лікаря для профілактичних оглядів — перевіряйте артеріальний тиск, рівень цукру та холестерину в крові.
2️⃣ Ведіть активний спосіб життя. Намагайтеся займатися фізичними вправами кілька разів на тиждень по 30-60 хвилин. Це може бути ходьба, біг, плавання чи будь-які інші вправи, що збільшують частоту серцевих скорочень. Фізичні активності допоможуть підтримувати нормальний кровообіг мозку та знизити ризик інсульту.
3️⃣ Дотримуйтеся режиму сну. Намагайтеся спати 7-9 годин на добу та налагодьте режим сну — лягайте спати і просинайтеся в один і той самий час. Це знизить ризик розвитку хронічних захворювань і допоможе впоратися зі стресом. Крім того, послідовний сон покращує пам’ять.
4️⃣ Харчуйтеся збалансовано. Уникайте алкоголю та куріння. У раціоні мають бути білки, жири та вуглеводи. Рекомендоване дієтологами співвідношення: 25%-25%-50%. Уникайте смаженої їжі. Якісний білок можна отримати з риби, птиці, яєць або кисломолочних продуктів. Білок рослинного походження міститься у бобових, сочевиці, крупах, грибах. Джерело корисних жирів — морська риба, горіхи, насіння, нерафіновані рослинні олії. Вуглеводи, які дають мозку правильну енергію, — листова зелень, овочі, каші та ягоди.
5️⃣ Тренуйте мозок. Цей орган схожий на м'яз — його потрібно постійно використовувати та розвивати. Щоб тримати мозок у формі, варто читати, вивчати іноземні мови, розгадувати кросворди, грати в шахи, вирішувати головоломки, збирати пазли тощо.
❗️Дотримання активного способу життя та правильного харчування знизить ризики інсульту.
📌 Українці та українки можуть завдяки програмі “Доступні ліки” безоплатно або з частковою доплатою отримати препарати для профілактики інсультів, інфарктів і хвороби Паркінсона. Призначити ліки та виписати рецепт може сімейний лікар. Докладніше читайте у Гіді по програмі “Доступні ліки” за посиланням: https://cutt.ly/Nw3aRn3b.
📌 Також Програма медичних гарантій повністю покриває лікування інсульту для пацієнтів у лікарнях, які мають договір із НСЗУ за пакетом “Медична допомога при гострому мозковому інсульті”. Більше про лікування інсульту за посиланням: https://cutt.ly/qejAkrZw.


Загрузка...