Перші результати навчального візиту до Польщі(фото)

Перші результати навчального візиту до Польщі(фото)

Важливою місією Ізмаїльського державного гуманітарного університету є формування активної громадянської позиції серед студентської молоді, яка буде системно впливати на позитивні зміни у своїх місцевих громадах. Традиційно десятки наших найактивніших здобувачів вищої освіти щоквартально беруть участь у міжнародних проєктах та безоплатних стажуваннях (з оплатою проїзду, проживання, харчування, стипендією). Саме вони гідно представляють нашу країну, Українську Бессарабію закордоном та ініціюють, реалізують спільні молодіжні проєкти.

Так, зокрема, з 13 по 20 липня 2024 року я, Софія Деревянко, здобувачка вищої освіти Ізмаїльського державного гуманітарного університету, взяла активну участь у тижневому навчальному візиті до Польщі в рамках міжнародного проєкту, підтриманого Міжнародним республіканським інститутом (IRI), Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та UA: Суспільне. Протягом тижня активні молоді учасники та учасниці візиту мали змогу ознайомитися з прогресивним досвідом різних польських інституцій та організацій, а також обговорити важливі питання транскордонної співпраці між Україною та Польщею.

В перший день наша команда громадських активістів відвідала Варшавську міську раду, де ознайомилася зі структурою управління містом, механізмами фінансування та актуальними політичними процесами. Після зустрічі у міській раді учасники та учасниці візиту відправилися до офісу UNICEF, де отримали інформацію про стан соціальної та психологічної підтримки дітей, що постраждали від російсько-української війни. Наступною локацією став Офіс демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, де експерти детально розповіли про міжнародні проєкти підтримки демократії та прав людини.

Наступного дня команда проєкту відвідала Сейм Республіки Польща, де були проведені екскурсії та відбулася експертна зустріч із представниками та представницями фонду «Український Дім», які сприяють комплексній підтримці українців у Польщі.

Третій день був не менш насиченим. Учасники поїздки зустрілися з Олександром Пустовим, директором суботньої школи для українців у Варшаві. На зустрічі обговорювалися різні питання, починаючи від інтеграції українських дітей у європейський освітній простір та закінчуючи проблематикою впровадження реформи Нової української школи (НУШ). Друга зустріч була з асистенткою Міністра закордонних справ Агнєшкою Хоманською, де обговорювалися актуальні питання перспектив співпраці між Україною та Польщею. Заключна зустріч дня відбулася з Олександрою Кот, наймолодшою депутаткою Сейму, яка наголосила на важливості залучення саме прогресивної молоді до політичного життя країни.

Протягом усіх днів перебування в Польщі я також змогла ознайомитися з унікальною польською культурою, неформальним життям поляків та молодіжними ініціативами представників та представниць активної польської молоді.

Останній день перебування у Польщі був не менш насиченим. Першою локацією стало Міністерство цифровізації, де ми активно обговорювали проблематику співпраці Європейського Союзу з Україною та збільшення рівня російських кібератак на Україну та Польщу. Наступна зустріч відбулася з головою фонду «Stand with Ukraine» Наталією Панченко, де були продемонстровані волонтерські ініціативи на підтримку України. Третя локація – зустріч із представниками «Our Future Foundation», на якій спікери наголосили на потребі динамічного розвитку молоді та підтримки студентських ініціатив. Четверта зустріч була з віцепрезидентом Комітету закордонних справ у Сеймі Радославом Фогелем, де ми обговорювали ідеологічні програми польських партій та перспективи членства України в ЄС та НАТО. Заключною була зустріч з представниками «EDYN Poland», на якій ми ознайомилися із сучасним досвідом реалізації міжнародних проєктів.

Знайомство з прогресивним досвідом молодіжної активності та демократичних реформ у Польщі стимулює мене та моїх однолітків активно брати участь у громадсько-політичному житті України, зокрема в моїй громаді. Моєю студентською командою вже ініційовано реєстрацію громадської організації «Південноукраїнський молодіжний центр» та розроблений проєкт, який буде системно впливати на формування місцевої молодіжної політики.

Від імені нашої команди я висловлюю подяку Міжнародному республіканському інституту (IRI) та ректорату Ізмаїльського державного гуманітарного університету за організацію тренінгів в Ізмаїлі та навчального візиту в Польщу.

Софія Деревянко
здобувачка вищої освіти ІДГУ

Джерело: idgu.edu.uа


Загрузка...