У Румунії, неподалік від Ізмаїльщини, зафіксовано смертельний вірус дрібних жуйних тварин

У Румунії, неподалік від Ізмаїльщини, зафіксовано смертельний вірус дрібних жуйних тварин

У Румунії Інститут діагностики та здоров’я тварин (IDSA) підтвердив наявність вірусу чуми дрібних жуйних (PMR) у зразках, взятих у овець із приватної ферми, яка містила 49 091 тварин у місті Бая, повіт Тулча, повідомляє видання «Радіо Констанца» з посиланням на Національне управління охорони здоров’я з ветеринарії та харчової безпеки (ANSVSA), передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Перші випадки захворювання з’явилися 11 липня, наступними днями – летальні випадки. Спочатку ветеринари запідозрили розвиток легеневих захворювань бактеріального походження, які загострилися через екстремально високі температури в цей період. А вже 19 липня було підтверджено перший спалах чуми дрібних жуйних у Румунії.

Негайно було скликано Місцевий центр контролю захворювань, створений на рівні інституції префекта Тулча, на якому було представлено план дій щодо боротьби з хворобою та запобігання її поширенню.

Відповідно до чинного законодавства Румунії, було вирішено негайно знищити всю отару овець.

Навколо ферми визначено трикілометрові зони захисту і десятикілометрові зони спостереження, а також введено обмежувальні заходи для пересування людей, тварин, транспортних засобів. Усі власники приватних ферм овець і кіз в окрузі Тулча були сповіщені, проведено перевірки з метою дотримання заходів біозахисту.

Сусідні округи Констанца, Яломіца, Браіла, Галац, Калараш, а також Європейська комісія та Всесвітня організація охорони здоров’я тварин також були сповіщені.

Чума дрібних жуйних — серйозне вірусне захворювання, яке не вражає людей, але вражає дрібних жуйних, таких як вівці та кози. Захворювання передається переважно при прямому контакті. Смертність у заражених тварин може досягати 70%.

Національне управління охорони здоров’я з ветеринарії та харчової безпеки просить суб’єктів господарювання в Румунії, які займаються торгівлею жуйними, приділяти максимальну увагу інструкціям, щоб захистити свої стада дрібних жуйних від цієї хвороби.

На даний момент ситуація контрольована, вжиті всі заходи, прийняті, ймовірність впливу на здоров’я населення відсутня.

Епідеміологічне розслідування триває.

Чума дрібних жуйних (лат. Peste des petits raminants) – контагіозна вірусна хвороба овець і кіз з гострим та підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової обонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії.

Значних економічних збитків завдає чума дрібних жуйних тварин вівчарству і, здебільшого, козівництву, адже захворюваність у первинних вогнищах може досягати 100% за високого рівня летальності (100%). За природних умов на чуму дрібних жуйних хворіють лише домашні й дикі вівці і кози, причому кози більш сприйнятливі. Сприйнятливість до захворювання зумовлена віком і породою тварин. З диких дрібних жуйних у природних умовах сприйнятливі газелі, гірські козли, серни і ларистанські вівці.

Джерело: Юг.Today



Загрузка...