Равлики Одещини вийшли на світовий ринок

Равлики Одещини вийшли на світовий ринок

Равликові ферми Одещини розширюють географію експорту. Окрім звичайного виробництва м’яса підприємці реалізують фаршированих равликів в різних соусах, що сприяє подальшому розвитку переробної галузі. Про це, повідомляє обласний департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин.

Станом на сьогодні ареал вирощування равликів на Одещині представлений у кількох районах.

На півночі – в селі Арчепитівка Любашівської громади п’ятий рік поспіль на березі річки Кодима функціонує ферма (площею 10 соток), яка спеціалізується на вирощувані та експорті двох видів равликів: Helix Aspersa Müller та Helix Aspersa Maxima. Виробнича потужність – 2-3 тонни на рік. Вирощену продукцію споживають місцеві жителі та експортують до Барселони .

Равлики Одещини вийшли на світовий ринок

В Бессарабії на березі озера села Саф’яни в пониззі Дунаю розташована екоферма «Равлики Бессарабії», яка спеціалізується на виробництві м’яса найбільш популярної в Європі середземноморської породи равликів Helix aspersa Muller. Вирощують їх за європейською технологією, тільки на натуральному прикормі, без будь-якої хімії. З початку війни ферма перетворилася на місце реабілітації, яке все частіше відвідують переселенці, ветерани, учасники бойових дій тощо. Тут можна відпочити на березі озера з дегустацією страв з равликів.

Равлики Одещини вийшли на світовий ринок

Потужне равликове підприємство «Family Snail Farm», яке на період війни призупинило роботу, є й у селі Єлизаветівка Роздільнянського району. Тут займалися вирощуванням маточного стада, щорічно збільшуючи свої обсяги, а також навчали усіх охочих равликівництву. Після завершення війни власники планують розвивати ще один напрям – реалізація фаршированих равликів в соусах

Популярним на Одещині стало й вирощування равликів, яких надалі доставляють до ресторанів. Зокрема, ФОП Волчанов Геннадій Степанович спеціалізується на приготуванні равликів по-діжонськи, в соусі дорблю, по-бургундськи, в трюфельному соусі

Наразі в Білгород-Дністровському районі у селі Плахтіївка реалізується новий проект зі створення равликової ферми. У планах – будівництво переробного підприємства з подальшою реалізацією равликів за кордон.

Равлики Одещини вийшли на світовий ринок

Зазначимо, за перші п’ять місяців поточного року Україна експортувала 447 тонн молюсків, що на 56% більше аналогічного періоду за 2023 рік.

Джерело: bessarabiainform.com



Загрузка...