В Ізмаїлі обирають місце розташування Алеї Слави: за якими факторами визначалися запропоновані мешканцям локації

В Ізмаїлі обирають місце розташування Алеї Слави: за якими факторами визначалися запропоновані мешканцям локації

На початку липня повідомлялося, що в Ізмаїлі задля увіковічення пам’яті наших захисників-земляків, мають намір створити Алею Слави, присвячену жителям міста, які віддали життя у протистоянні російській агресії. Наразі розташування Алеї Слави ізмаїльці обирають шляхом голосування за одну з трьох запропонованих локацій, а саме це Свято-Покровський сквер, площа Перемоги й парк Пам’яті та Покаяння. Про те, яким чином визначалися запропоновані ізмаїльцям місця, розповів  заступник міського голови Сергій Лузанов.

Вищезгадані три пропозиції робоча група, до складу якої увійшли архітектори, історики, етнографи, представники владних структур, громадських та волонтерських кіл, виділила з близько десяти варіантів. Серед найважливіших вимог були: фізична доступність, історичний контекст, відповідність оточення, готовність інфраструктури тощо. Сергій Лузанов зазначив, що було важливо, аби обране місце було достатньо відомим, легко досяжним, зокрема, з точки зору транспортної розв’язки, а також аби була можливість проводити там певні заходи. Зокрема значним є й топографічний контекст. Тож, після об’їзду запропонованих місць, за вищезгаданими вимогами було виділено на громадське обговорення три. За словами заступника міського голови, усі з них є важливими та певною мірою пов’язані з історією міста й тим сучасним контекстом, який переживає сьогодні наша країна. Наприклад, парк Пам’яті та Покаяння був створений на місці одного з найбільших та найстаріших місць поховання в Ізмаїлі, що було зруйновано за радянських часів.

Площа Перемоги – це місце, де проходили меморіальні заходи, присвячені перемозі в Другій світовій війні над нацизмом. Слід зауважити, що на цій площі вже знаходиться меморіал та місце поховання воїнів, які загинули в Ізмаїлі під час Другої світової.

Свято-Покровський сквер знаходиться в історичному серці Ізмаїла, і кожного дня його відвідує велика кількість мешканців та гостей міста. Раніше тут стояв пам’ятник Олександру Суворову, а в румунський період – королю Фердинанду І.

«В кожній з цих локацій можливе розміщення такого дуже важливого для нас місця, як Алея Слави. Робоча група вважає, що всі ці три локації можуть бути місцем розташування Алеї Слави. Де саме вона буде розташовуватися – вирішують містяни».

Алея Слави являтиме собою територію з встановленими легкими конструкціями з державною символікою та портретами мешканців Ізмаїла, полеглих при захисті України від російських окупантів.

Нагадаємо, посилання, за яким можна проголосувати за один з варіантів локації майбутньої Алеї Слави закріплене на офіційному сайті Ізмаїльської міської ради.

Для запобігання викривлення результатів проголосувати можна лише один раз з одного облікового запису Google. Підрахунок голосів відбувається автоматично.

Вже за місяць від початку голосування, тобто у серпні, буде підбито підсумки, які будуть офіційно опубліковані й надані Ізмаїльській міській раді для прийняття відповідного рішення.

Посилання на гугл-форму для голосування – https://forms.gle/MhvVxcr3AbhmvWey9

Амєлія МИЙНОВА

Перше фото – ілюстративне

Джерело: yug.today



Загрузка...