Вода, вода, і знов вода: ветеринар з Ізмаїла розповів, як врятувати тварин від небувалої спеки(фото)

Вода, вода, і знов вода: ветеринар з Ізмаїла розповів, як врятувати тварин від небувалої спеки(фото)

Рекордна спека, що панує останніми днями на Одещині, становить загрозу для здоров’я не тільки людей, а й братів наших менших – собак та котів. При чому не тільки для безхатніх, а й для тих, які живуть у приватних будинках та квартирах, тих, про яких піклуються, ледь не як про дітей. Адже навіть найдбайливіше піклування не гарантує того, що ваш кудлатий почуватиметься добре у  таких екстремальних умовах. Про те, як вберегти чотирилапого від теплового удару та що робити, якщо він вже стався, на прохання журналістки інформаційної агенції «Юг.Today» розповів лікар ветеринарної клініки Heart Vet Данило Масленніков.

Найважче у таку спеку брахіцефалам, але страждають усі

Нещодавно ізмаїльським ветеринарам довелося рятувати французького бульдога, який втратив свідомість в рейсовому автобусі, що їхав дорогою з Одеси до однієї з сусідніх країн. Лід для тварини, що знепритомніла в салоні, в якому працював потужний кондиціонер і було дуже небагато людей, довелося шукати вже в Татарбунарах. Певно зайвим буде казати, що в умовах постійного відключення світла це виявилося дуже нелегким завданням. Але водії впоралися. Далі на допомогу прийшли ізмаїльські лікарі. Собачку «прокапали», привели до тями, і вона зі своїми господарями поїхала далі.

«Найважче у таку спеку собакам-брахіцефалам. Це собаки з короткими пащами – французькі бульдоги, англійські бульдоги, мопси, мастифи, бульмастифи… Гаряче повітря, яке собака вдихає у спеку, у собак з довгими пащами у ротовій порожнині охолоджується. У брахіцефалів він потрапляє до легень моментально», – пояснює лікар.

Взагалі, за словами лікаря, подорожі з собаками у спеку – заняття дуже ризиковане. Але якщо вже є така необхідність, слід потурбуватися про те, щоб у вас із собою був охолоджуючий килимок або охолоджуюча попона. Є ще один варіант – спеціальний вентилятор, який встановлюється у переносці для тварини.

Крім цього, під час подорожі в тварини має бути доступ до свіжої води, до свіжого повітря. Переноску з твариною, за можливості, слід поставити ближче до кондиціонера, але не прямо під потоком холодного повітря.

Модельна стрижка від спеки не врятує

А от стригти тварину, щоб допомогти їй пережити період надвисоких температур, не варто.

«Це докорінно хибне рішення. Бо шерсть, за якою, звісно, потрібно правильно доглядати, навпаки рятує собаку чи кішку від спеки. Коли тварину стрижуть, думаючи, що полегшують їй життя, насправді роблять тільки гірше. Це все одне що рятуватися від засмаги в купальнику. Ви просто «засмажитеся». А якщо ходитимете в легкому одязі, то з вами нічого не станеться. Те саме і з собакою», – розповідає наш співрозмовник.

Він також каже, що «лисі» собаки та кішки, тобто ті, які від природи не мають ніякої шерсті, наприклад сфінкси, дуже добре засмагають. Це особливо помітно, якщо тварина носить на вулиці якусь одежу. І так само, як люди, отримують опіки. А в позбавлених пігментації, тобто білих тварин, часто страждають кінчики вух. Якщо ж собаку чи кішку, яка має шерсть, побрити, вона засмагати не буде. Але через підвищення вмісту меланіну її шкіра поступово стане темнішою. 

На звичайній прогулянці на тварин теж чатує небезпека

Коли дуже спекотно, попереджає лікар, з собаками краще не гуляти.

«Кішка, яка опинилася на вулиці в спеку, знайде для себе безпечний маршрут. А собака, яку людина веде на повідці, ні. Ми носимо взуття, а вони ходять голими лапами по розпеченому асфальту. І власник собаки має це усвідомлювати», – розповідає лікар.

І ще раз нагадує, що тварин ні в якому випадку не можна залишати закритими в автомобілі.

Те, що тварині погано через спеку, визначити неважко, допомогти – теж

Щоб помітити у тварини ознаки теплового удару, не треба бути фахівцем. Достатньо уважно стежити за своїм улюбленцем.

«Тварина дихає з відкритою пащею, в неї перелякані очі, помітно, що вона непокоїться. В неї підвищується температура тіла, і це можна відчути просто поклавши руку. І знов потрібна вода. Не дуже холодна, кімнатної температури, бо інакше можна спровокувати спазм судин. Тварину треба повністю опустити в ємність з водою, аби охолодити тіло. Поступово температуру води можна знижувати. Якщо такої можливості немає, є інший варіант. Це спирт. Ним слід обробити невкриті шерстю ділянки тіла – внутрішню поверхню вух, подушечки лапок, живіт. Такий метод призводить до розширення судин та посилення тепловіддачі. Але, звичайно, краще таких станів не допускати взагалі», – радить фахівець.

Небезпеку можуть нести і умови утримання тварини, а також – їжа

А ще лікар нагадує, що собак не можна тримати на ціпку. По-перше цього взагалі не варто робити, бо тоді тварина охороняє рівно ту територію, до якої вона може дотягнутися, перебуваючи на прив’язі. Якщо ж такого охоронця потім відпустити, то його просто не цікавитимуть сторонні у іншій частині двору. А щодо безпеки тварини влітку, то вона має або перебувати у вольєрі, або вільно переміщуватися у дворі.

«Якщо собака все ж перебуває на ціпку, то в неї має бути укриття від пекучого сонця. І вода! Не обов’язково, щоб вона була дуже холодна. Просто вода. Але її обов’язково потрібно часто змінювати. Бо вона нагрівається, застоюється, випаровується. До ємності з водою можуть потрапляти залишки їжі, що викликає розвиток шкідливих бактерій. А це вже отруєння. Так само слід стежити, аби в мисці не залишалася недоїдена їжа. Є визначений режим годування. Це, до речі, стосується і тварин, які живуть у квартирах. Залишати їм їжу на весь день не потрібно. Сухий корм завітрюється, натуральний – кисне.  Доросла тварина має отримувати їжу два рази на день – вранці та ввечері. Цього цілком достатньо»,  – запевняє лікар.

Наш співрозмовник зауважує, що влітку взагалі не варто давати тваринам багато їжі. Причому незалежно від умов утримання.

«Тварини взагалі розумніші за нас. Влітку вони починають менше їсти. Їхні господарі приходять до нас і починають жалітися на поганий апетит підопічних. Але це звичайний фізіологічний процес, тварина сама регулює споживання їжі. Вона розуміє, що їй так багато зараз не потрібно. Знову ж таки, перегріваються частіше тварини, які мають зайву вагу. Ну і страждають ті, які мають хронічні захворювання серцево-судинної системи.  Більш «підтягнутим» набагато легше», – зазначає Данило.

Вуличним тваринам теж можна допомогти, і зробити це може кожен

Вода, вода, і ще раз вода! За словами лікаря, це те, що може в прямому сенсі врятувати життя безхатнім собакам та кішкам.

«Без їжі тварина може прожити і десять днів, і два тижні. Особливо, якщо вона здорова та має достатній запас підшкірного жиру, який буде для неї джерелом енергії. А от без води, особливо за такої високої температури – три, максимум п’ять днів. І все…», –  пояснює Данило.

Тому лікар просить усіх, хто має таку можливість, наливати та залишати тваринам воду всюди, де тільки можна. І навіть ставити якісь ємності там, де крапає конденсат від кондиціонерів. Звичайно краще наливати свіжу, але цю воду бродячі собаки та кішки цілком можуть пити. А ще там можуть напитися птахи. Їм зараз, за такої відсутності дощів, воду взагалі ніде шукати. Тільки сподіватися на нашу допомогу.

Джерело: Юг.Today, Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...