Ізмаїл. Рік 1910(фото)

Ізмаїл. Рік 1910(фото)
Сьогодні я пропоную перенестися більш ніж на сто років назад. Яким було наше місто та Ізмаїльський повіт на початку ХХ століття? З'ясувати це допоможе таке довідкове видання як «Огляд Бессарабської губернії за 1910 рік». Далі – докладніше.
Ізмаїльський повіт із восьми, що існували на той час у Бессарабській губернії, був найбільшим за розмірами. Він займав територію, що становила 20,3% загальної площі регіону. Проте за кількістю населення був лише четвертим (13,2%).
Населення. У виданні наголошується, що на 01.01.1911 р. в Ізмаїлі проживало 33 тис. осіб, а загалом у повіті – 353 763 душі. Серед міст за кількістю населення Ізмаїл поступався в губернії лише Кишиневу (120 тис.) та Бендерам (40 тис.).
За звітний рік тільки в нашому місті було укладено 354 шлюби і народилося 1 363 дитини (ось би і сьогодні досягти таких результатів!). Природний приріст населення за 1910 р. становив 554 чол. В Ізмаїлі проживали росіяни (72,4%), євреї (12,3%), молдавани (7,1%), болгари (4%), греки (2,3%), представники інших національностей – 1,9%. Тут слід зауважити, що до росіян були віднесені й особи української національності. 
Інфраструктура. В Ізмаїлі було 85 вулиць та провулків загальною протяжністю 95,2 версти. Чверть із них була вимощена. У місті було сім площ, а також три бульвари (1,1 версти).
Житлових будівель налічувалося 4 700 (12% від їхньої загальної кількості в Бессарабії), серед яких переважали чамурні будинки (83%). Кам'яні та цегляні будови становили лише 9%. Понад три чверті житлових будинків було покрито очеретом.
Вулиці Ізмаїла освітлювалися трьома електричними, 230 гасовими та 27 гасово-калильними ліхтарями. У місті існував водогін, який живився водою з Дунаю.
Віра. Кількість храмів в Ізмаїлі становила 22, у т.ч. православних – 14, старообрядницьких – 6 та по одному римсько-католицькому та вірмено-григоріанському. Молитовних будинків налічувалося 3 (синагоги). З невідомих причин у довідковому виданні в числі церков не вказана грецька Благовіщенська церква, яка була побудована ще в 1875 р.
Ізмаїл і повіт були абсолютними лідерами в Бессарабії за 
кількістю старообрядців (розкольників), що проживали тут, – понад 16 тис. осіб.
Поліція, пожежники та візники. Ізмаїльська міська поліція була представлена поліцмейстером, 4 дільничними приставами, 6 їхніми помічниками та 70 нижніми чинами. У місті діяла одна з найбільших і добре оснащених у Бессарабській губернії пожежних команд. За обсягом коштів, що виділялись для утримання пожежного обозу, Ізмаїл поступався лише губернському центру Кишинева. Візників у місті було 50. 
Промисловість. В Ізмаїльському повіті діяло 41 промислове підприємство із сумою обороту 834 тис. руб. Це був один із найвищих показників у Бессарабії. Соляні промисли, що були в губернії, були зосереджені виключно в Ізмаїльському повіті. Сіль видобувалася в озерах Хаджі-Ібрагім, Бурнас, Мало-Шагани та Курудіоль. Чільне місце в Ізмаїльському повіті займало промислове рибальство. За його обсягами повіт поряд з Аккерманським був лідером у Бессарабській губернії. Головним пунктом збуту виловленої риби було м. Одеса. В Ізмаїлі працювали 3 парових та 50 вітряних млинів.
Будівництво. За відомством православного сповідання протягом 1910 р. в Ізмаїлі були виготовлені проекти прибудови до Свято-Миколаївської церкви ризниці та пономарні та кам'яної дзвіниці до цвинтарної малої церкви. За відомством міністерства внутрішніх справ у 1910 р. у місті було виготовлено план та пояснювальну записку до будівництва ілюзіону Копчева та Каца, а також план ілюзіону С. Ліпхіна та С. Кричевського.
Транспорт. Залізниці в Ізмаїлі не було, проте функціонував добре обладнаний порт, через який за кордон протягом 1910 р. було відправлено 6 млн пудів зернового хліба. Порт був найбільшим у Бессарабії. Проте зручних шляхів підвезення зерна до міста наземним транспортом не було. В Ізмаїльському повіті діяли дві поромні переправи – по одній на р. Прут і на озері Китай.
У довіднику зазначається, що у 1903 р. розпочало свою діяльність Російське Дунайське пароплавство (РДП). Воно мало перевозити вантажі та пасажирів між російськими портами Одесою та Рені через Кілійський рукав. При цьому судна заходили до проміжних портів Ізмаїл, Кілія та Вилково. Судна РДП також заходили до румунських портів Галац та Браїлів, а також до інших 24 російських пристаней, що знаходилися на Дунаї та Пруті. 
Всього у 1910 р. судна РДП вивезли з російських портів регіону 8 034 702 пудів різних вантажів, а ввезли в них 1 202 586 пудів. При цьому переважний обсяг перевезень припадав на зернові продукти насипом. Значним був обсяг перевезеної риби та продуктів із неї, солі, олії, жирів, смол, вовни та каменю. Крім перерахованих товарів вантажопасажирськими суднами РДП було перевезено 90 359 пасажирів. 
З 12 російських портів, розташованих на Дунаї та Пруті, головними були Ізмаїл, Кілія, Леово, Фальчі та Кагул. Бессарабський регіон обслуговували 13 пароплавів та 18 барж.
Торгівля. В Ізмаїльському повіті налічувалося 1669 торгівельних підприємств. Пили тут багато. Так, за кількістю питних закладів – 770 – він був лідером у Бессарабії. А за кількістю проданого 1910 р. алкоголю повіт поступався в регіоні лише Кишинівському. У нашому місті працював один книжковий і паперовий магазин та дві лавки аналогічного профілю. 
Зв'язок. За кількістю поштово-телеграфних та поштових закладів Ізмаїльський повіт був у Бессарабській губернії лідером. Тут їх діяло 12.
Банківська діяльність. У самому Ізмаїлі працювало Товариство взаємного кредиту, в якому перебувало 423 члени. А от відділень банків, якщо вірити довіднику, на той час у нашому місті не було.
Сільське господарство. Ізмаїльський повіт був першим у губернії за площею, засіяною озимою житом. А от по площах озимої пшениці він знаходився в середині таблиці. Утім, урожайність зернових культур на них була невисокою. У самому Ізмаїлі налічувалося 300 городів та баштанів, і це був найвищий показник у масштабах губернії. Нажаль, дані про кількість садів у місті відсутні. 
На 473 ізмаїльських виноградниках у 1910 р. було зібрано 12 500 пудів ягід, з яких виготовлено 10 000 відер вина – один із найнижчих показників у губернії. У місті існувало також 6 шовківницьких плантацій (16 000 тутових дерев), на яких працювало 320 працівників.
У сфері тваринництва Ізмаїльський повіт не пас задніх, займаючи в Бессарабській губернії друге місце за загальною кількістю свійських тварин (після Аккерманського). При цьому був першим за кількістю грубошерстих і тонкорунних овець, кіз, мулів та ослів, третє – за поголів'ям великої рогатої худоби. А ось за кількістю свійської птиці Ізмаїльський повіт знаходився на передостанньому місці в Бессарабії.
Народна освіта. У таблиці, наведеній у довіднику, вказується на жіночу гімназію, що існувала в Ізмаїлі (з 1880 р. – прогімназія, а з 1902 – повна гімназія), в якій був один підготовчий клас, 7 основних та один додатковий. Зазначається, що у 1910 р. тут навчалося 287 учнів. Навчальний персонал закладу налічував 28 осіб. При гімназії діяла власна бібліотека з книжковим фондом 3 209 одиниць.
У місті працювала також чоловіча гімназія (299 учнів). Дані про кількість класів та педагогічних працівників у довіднику відсутні. В Ізмаїлі також діяли 10 церковно-парафіяльних однокласних училищ та одна школа грамоти Кишинівської єпархії. Загалом у повіті їх було 123.
У місті працювало духовне училище, в якому навчалося 126 учнів. Існував також один дитячий притулок, у якому 1910 р. виховувалися 32 дитини.
Охорона здоров'я. На той час у самому Ізмаїлі працювали одна лікарня та дві лікувальні. Їхній загальний ліжковий фонд становив 67 ліжок. Протягом звітного періоду в закладах на лікуванні перебувало 1526 хворих, але протягом року померло 38. У місті працювали 6 лікарів, 7 фельдшерів, 2 акушери та повитухи, 1 зубний лікар, 3 дантисти та 5 фармацевтів.
З двох добре обладнаних скотолікарень Бессарабії одна діяла в Ізмаїлі. Вона належала приватній особі – ветеринарному лікарю Т. Чернатинському. 
В Ізмаїльському повіті діяли по одній лікарні та лікувальні, а також працювали два прийомні покої. Загальна кількість ліжок тут складала 29. У місті працювали три аптеки, а кількість відпущених у них протягом року рецептів сягала 11 930. В Ізмаїльському повіті працювали чотири аптеки. 
Бібліотеки та читальні. В Ізмаїлі були дві бібліотеки-читальні – Товариства народної тверезості (безкоштовна) та міської управи (абонплата на місяць – 50 коп.). У місті також діяла приватна бібліотека (плата – 50 коп.). Загалом їхніми послугами користувалося 226 абонентів. В Ізмаїльському повіті працювало 16 бібліотек училищ.
У 1910 р. в Ізмаїлі працювали 2 друкарні та 2 фотосалони.
Кошти міст і посадів. За кількістю коштів, що надійшли до бюджетів, Ізмаїл у Бессарабській губернії міцно утримував друге місце після губернського центру м. Кишинева – 248 286 руб. проти 1 106 190 руб.
Ігор ОГНЄВ.


Загрузка...