Як Ізмаїльська громада підтримує Сили оборони України

Як Ізмаїльська громада підтримує Сили оборони України

Захисники, що боронять державу на різних напрямках, постійно відчувають потребу у підтримці. Щодо питання допомоги захисникам України від Ізмаїльської громади журналістка інформаційної агенції  «Юг.Today» поспілкувалася із заступницею Ізмаїльського міського голови Катериною Татаринцевою.

За словами посадовиці, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну за ініціативою виконкому у громаді було прийнято та затверджено декілька програм, націлених на підтримку української армії. Загалом за минулі 2022 та 2023 роки міським бюджетом на потреби військових було виділено близько 100 млн грн., у тому числі субвенція для забезпечення цих потреб. Зокрема така допомога була спрямована на придбання спорядження, будівельних матеріалів для облаштування місць проходження служби та фортифікаційних споруд, закупівлю обладнання та спецтранспорту, квадрокоптерів та тепловізорів тощо. У поточному 2024 році, враховуючи позитивні результати попередніх програм, було затверджено єдину Програму підтримки сектору безпеки і оборони України.

Слід зазначити, що фінансування потреб військових здійснюється за певною процедурою та узгоджується з Одеською обласною військовою адміністрацією (ОВА).

Тож, на поточний рік за цією програмою, що фінансується з міського бюджету, заплановано 60 млн грн. З них, як розповіла Катерина Татаринцева, 52 млн вже розподілено за зверненнями військових, профінансовано ж станом на сьогодні 18 млн грн. Посадовиця додала, що за потреби, відповідно до звернень військових, також можливий розгляд збільшення фінансування. 

Також заступниця міського голови наголосила, що підтримка захисників здійснюється не тільки для місцевих частин, підрозділів тощо, а розповсюджується на усіх українських бійців. Особливу увагу в Ізмаїльській міській раді приділяють підтримці штурмових формувань та підрозділів – тих, що знаходяться на передовій:

«До нас надходять звернення багатьох військових формувань і штурмових підрозділів. Вони звертаються до нас напряму. Спочатку проходить певна процедура узгодження цих звернень, і потім йде виділення коштів та фінансування».

Крім того, з бюджету громади фінансуються потреби військових частин Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Морської охорони та інших родів військ та підрозділів, які звертаються до Ізмаїльської міськради.

«В нас багато звернень, кожне з яких ми розглядаємо в розрізі потреби відповідно саме військового формування, вони самі їх визначають», – пояснює Катерина Татаринцева.

Загалом на один такий запит з міського бюджету може виділятися від 200-300 тис. грн, залежно від конкретної потреби. Зокрема міськрада фінансувала й облаштування фортифікаційних споруд безпосередньо на передовій. У поточному році зокрема закуповувалися на потреби армії тепловізійні приціли, комплекти автомобільних радіостанцій, квадрокоптери.

Зважаючи на те, що під час зустрічі активістів з начальником Ізмаїльської районної військової адміністрації Родіоном Абашевим лунало питання щодо участі міськради у волонтерських зборах, Катерина Татаринцева пояснила, що задля отримання фінансування військові угруповання мають звернутися напряму до мерії міста з потребами, які вони вважають більш необхідними, і тільки після такого запиту можливе подальше виділення коштів. Зокрема, як вже зазначалося, процес має відповідати встановленій процедурі й бути узгодженим з обласною військовою адміністрацією.

Нагадаємо, що загалом в Ізмаїльському районі видатки місцевих бюджетів на заходи та роботи територіальної оборони тільки за І квартал 2024 року склали 13 млн 73 тис. 800 грн. З цієї суми громада міста Ізмаїл виділила понад 10 млн грн, Вилківська ТГ перерахувала 1 млн 030 тис. грн, Саф’янівська сільська об’єднана територіальна громада – 1 млн 539 тис. грн, Суворовська – 500 тис. грн.

Амєлія МИЙНОВА

Джерело: Ізмаїльський міський голова А.В.Абрамченко



Загрузка...