Чому в колгоспах Бессарабії у 60-ті роки минулого століття швидко зношувалися транспортерні стрічки

Чому в колгоспах Бессарабії у 60-ті роки минулого століття швидко зношувалися транспортерні стрічки

Фото справжніх «царвулів», в яких ходив його дід Марк в уже далекі 1960-і роки, у Фейсбуці оприлюднив житель Ізмаїла Сергій Переверза. Здавалося б, нічого такого вже зовсім незвичного, адже фотографіями старовинного одягу та взуття зараз діляться багато користувачів. Але журнілісти «Юг.Today» помітили в публікації ще дещо цікаве.

«Саме в таких він, ровесник віку, ходив селом Багате. Якщо раніше це взуття робили зі шкіри тварин, то у 60-х для цього застосовували бувшу у вжитку стрічку від сільгосптранспортера. Кажуть, що це було легке та практичне взуття. Тому транспортерні стрічки в колгоспі швидко «виходили» з ладу! Селяни знайшли застосування їм у побуті», – розповів Сергій.

Так і хочеться запитати, а чи бажають ті, хто зараз з приводу та без ностальгують за радянськими часами, ходити у такому взутті? Мабуть не від гарного життя людям доводилося красти, аби мати хоча б такі «царвулі». Про всяк випадок нагадаємо, що корів, зі шкіри яких виготовляли аутентичні «сліпони», в селян перед цим забрали в колгоспи. А свиней люди різали ночами, вигадуючи засоби зробити це «без шуму та пилу», бо шкіру вони повинні були здати у заготконтору. Щоправда, натомість в магазині можна було придбати гумові чоботі. Кажуть, враження від носіння були незабутні.

Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: «Юг.Today»



Загрузка...