ПРО САНІТАРНО-ЕПІДЕМІЧНУ СИТУАЦІЮ У КВІТНІ 2024 РОКУ В ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ

ПРО САНІТАРНО-ЕПІДЕМІЧНУ СИТУАЦІЮ У КВІТНІ 2024 РОКУ В ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ
Ізмаїльська районна державна (військова) адміністрація та Дунайський басейновий відділ відокремленого підрозділу санітарної охорони територій та на видах транспорту Державної установи «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» звертають увагу населення на необхідність профілактики інфекційних хвороб, зокрема імунопрофілактики, та повідомляють про стан санітарно-епідемічної ситуації в квітні 2024 року в Ізмаїльському районі.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ). За даними моніторингу загальний рівень захворюваності на ГКІ у квітні 2024р., порівняно з аналогічним періодом минулого року, підвищився на 9,3% (60 випадків проти 55); інтенсивний показник захворюваності на ГКІ за квітень 2024 р. на 100 тис. населення по Ізмаїльському району склав 28,4. Найвищі показники захворюваності на ГКІ з перевищенням районного відмічались в м.Ізмаїл (58,2).
Питома вага гастроентероколітів встановленої етіології в квітні становить 63,3%, що вище березня поточного року, але значно нижче аналогічного періоду минулого року та може свідчити про збільшення захворюваності на гастроентероколіти вірусної етіології (рота, -норовіруси).
Випадків сальмонельозу не зареєстровано (за аналогічний період минулого року – 1 випадок).
Зареєстровано лише 1 випадок на ГКІ в Кілійській та Вилківській територіальних громадах, що свідчить про неблагополучну епідситуацію та пов’язано з відсутністю епіднастороги до кишкових інфекцій у медпрацівників ЗОЗ.
Як і раніше, основний шлях передачі ГКІ – харчовий, а серед факторів найчастіше відмічаються домашні страви, погано помиті овочі, зелень, а також контактно-побутовий шлях передачі через брудні руки внаслідок недотримання правил особистої гігієни.
Вірусні гепатити. Випадки вірусного гепатиту А не реєструвались.
Повітряно-крапельні інфекції. Не реєструвались дифтерія, кір, краснуха, епідемічний паротит, менінгококова інфекція. Зареєстровано 14 випадків кашлюку (м.Ізмаїл – 5, Саф’янівська, Суворівська територіальні громади – 5), за квітень 2023 р. – 0 випадків.
Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Захворюваність на грип та ГРВІ у квітні поточного року в Ізмаїльському районі підвищилась в порівняні з квітнем минулого року на 62,2% (3801 випадок проти 2346). Інтенсивний показник захворюваності, склав 1799,4 на 100 тис.населення. Вище районного показника був рівень захворюваності в Саф’янівській та Суворівській ОТГ 2912,4 та Ренійській ОТГ – 1819,3.
Особливо – небезпечні інфекції. У квітні не реєструвалась захворюваність на лептоспіроз, ієрсиніоз, лихоманку Ку, сибірську виразку.
Туберкульоз. В районі зареєстровано 16 випадків туберкульозу проти 12 випадків за аналогічний період минулого року. Інтенсивний показник склав 7,5. Перевищення районного показнику відмічалося в Саф’янівській, Суворівській територіальних громадах (11,0), Кілійській громаді (9,0).
Паразитарні захворювання. Випадків малярії та ехінококозу за квітень не зареєстровано. На малярію обстежено 11 осіб (Ренійська – 9 осіб, Саф’янівська – 2 особи), результати негативні.
З метою проведення соціально-гігієнічного моніторингу за станом питної води в районі у квітні було відібрано 144 проби для дослідження на санітарно-мікробіологічні показники і 144 на санітарно-хімічні показники, з них 1 проба не відповідала ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» по каламутності (м. Вилкове, КП «Зміїний» – РЧВ).
Було відібрано та досліджено 7 проб води поверхневих водойм (р.Дунай – 1 категорії) на паразитологічні показники, з них 1 проба не відповідала санітарним нормам – виявлені яйця Ascaris lumbricoides, яйця Hymenolepis nana (м.Кілія, річка Дунай, місце скиду стічних вод).
В ході моніторингових досліджень проб ґрунту, відібраних на території дитячих майданчиків та зонах відпочинку досліджено 11 проб на санітарно-хімічні показники, в т.ч. солі важких металів, пестициди, перевищення гранично допустимих концентрацій не встановлено.
В ході моніторингових досліджень в м. Ізмаїл проведені дослідження рівнів електромагнітного поля – 12 вимірювань, результати не перевищують гранично допустимих рівнів.
В м. Ізмаїлі в порядку моніторингових спостережень, проводяться вимірювання потужності експозиційної дози (гамма-випромінювання) – 780 вимірів. За даними інструментальних випромінювань, радіаційний фон у квітні залишався на рівні багаторічних спостережень і не перевищував граничнодопустимих рівнів.
Автор: відділ економіки, агропромислового розвитку та екології.


Загрузка...