Вночі над Одещиною почервоніло небо: наскільки небезпечне це явище

Вночі над Одещиною почервоніло небо: наскільки небезпечне це явище

Вчора, 10 травня, близько опівночі користувачі соцмереж на Одещині почали викладати на своїх ресурсах фото багряного неба. Зокрема, явище одночасно спостерігали в Болградському та Ізмаїльському районі. Стривожені люди запитували один в одного, що це може бути, адже, на жаль, будь-які аномалії спостерігачі зараз у першу чергу пов’язують з військовими діями.

Однак виявилося, що захоплююче видовище має виключно природний характер. Те, що налякало жителів області, має назву полярне, або північне, сяйво. Це оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба, яке швидко змінюється. Виникає воно у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів. Північне сяйво у небі України зазвичай спостерігається один раз на декілька років.

Хоч і лякатися такої краси не варто, проте вона може мати не дуже приємні наслідки.

«Серія сонячних спалахів і корональних викидів маси стали причиною потужних магнітних бур, що обрушилися на Землю вечором п’ятниці. Вони також можуть порушити зв’язок на Землі на вихідних.

Геомагнітна буря, що триває, наразі є “екстремальною” або має рівень 5 з 5. Це перший шторм рівня G5 з жовтня 2003 року. Ураган може вплинути на енергосистему, а також на супутниковий і високочастотний радіозв’язок», – попередили у Головному центрі спеціального контролю.

За інформацією ЗМІ, потужна магнітна буря триватиме по 12 травня включно.

Інформаційна агенція «Юг.Today» ділиться з читачами видовищними фото, які публікували в соціальних мережах жителі півдня Одещини.

А ви бачили північне сяйво?

Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...