Підвищуємо педагогічну майстерність майбутніх тренерів

Підвищуємо педагогічну майстерність майбутніх тренерів

27.04.2024 р. спільнота  кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини долучилась до гостьової лекції провідного фахівця  Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки, професіональної освіти та управління освітніми закладами Василь Васильович Каплінський підвищував рівень педагогічної майстерності майбутніх тренерів на лекції «Виховна компетентність та педагогічна майстерність тренера».

До участі у гостьовій лекції доєднались університети – партнери ІДГУ.

Завідувачка кафедри теорії й методики фізичного виховання, адаптивної та масової фізичної культури ПНПУ ім. В.Г. Короленка д.пед.н. Корносенко О.К. разом з викладачами та студентами знайомились з досвідом нашого колеги.

Здобувачі Національного університету «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка», майбутні тренери, також доєдналися до онлайн формату зустрічі.

Слухачі ознайомились з цікавим відеоконтентом конкурсу педагогічної майстерності, що традиційно проводить Вінницький державний педагогічний університет,  переглянули фрагменти виступів конкурсантів та змодельованих педагогічних ситуацій. Лектор акцентував, що постійними переможцями конкурсу є студенти факультету фізичної культури.

Лекційний матеріал у представленому форматі виявився надзвичайно цікавим. Затамувавши подих, ми слідкували за відеоприкладами застосування педагогічних ситуацій  та аналізом негативних вчинків. Лектор наголосив, що виховна компетентність формується логічним поєднанням закономірностей виховання, принципів впливу, методів, що підсилюються педагогічними прийомами.

Василь Васильович навів приклади «Гри у стосунки» та запропонував проаналізувати форми контактів: «любити», «розуміти», «приймати», «допомагати», «співпереживати»,  наголосивши на важливості правильного вирішення конфліктів, ще раз нагадав  крилаті вислови:

  • «Авторитет – носій сугестивного впливу»;
  • «Якщо не навчишся керувати собою, тобою навчаться керувати інші»;
  • «Сутність не втому, що людина говорить, а в тому, про що вона мовчить».

Студенти запам’ятали, що найважливішим педагогічним принципом для тренера є поєднання поваги з вимогливістю, та закріпили це знання переглядом відеосюжету.

Надзвичайно дружня, спокійна, доброзичлива атмосфера лекції та високий професіоналізм професора Каплінського В.В.  сподобалась і викладачам, і здобувачам.

Студенти під час обговорення поділились власним досвідом.  Маринат Антоніна (47ПЗ група) серед наведених прикладів пізнала ситуацію, що виникла під час її роботи з вихованцями, та розповіла про її вирішення.

По завершенні лекції, фахівці кафедри домовились з лектором про подальшу співпрацю, адже інформаційно-комунікаційні технології зробили дистанційний формат  вдалою формою для залучення нових можливостей  навчання, незважаючи на  відстань!

Завідувачка кафедри фізичного виховання, спорту
та здоров’я людини доц.. Баштовенко О.А

Джерело:idgu.edu.ua



Загрузка...