“(Не)помітні історії”: мешканців Ізмаїла запрошують на фотовиставку про переселенців

“(Не)помітні історії”: мешканців Ізмаїла запрошують на фотовиставку про переселенців
У п’ятницю, 8 березня, в Ізмаїльському палаці спорту презентували фотопроєкт “(Не)помітні історії”. Це історії людей у світлинах, які пережили полон, окупацію, зазнали сексуального насильства чи через обстріли російської армії були вимушені залишити свої домівки. Виставку відвідала і журналістка “Бессарабії INFORM”.
Почнемо з того, що фотопроєкт, окрім Ізмаїла, презентували протягом грудня 2023 року ще у десяти містах України, в яких працюють Центри допомоги врятованим: у Харкові, Києві, Полтаві, Запоріжжі, Дніпрі, Одесі, Львові, Мукачеві, Кропивницькому та Чернівцях. Виставка, яка проводиться за сприяння Представництва Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, дозволила широкому колу глядачів побачити і відчути тягар війни, який несуть внутрішньо переміщені особи. За даними міжнародних організацій, понад 5 мільйонів людей в Україні стали внутрішньо переміщеними особами та змушені починати життя в нових містах з нуля.
На знімках представлені найцінніші речі, які ці герої взяли з собою під час евакуації: ключі від квартири в Бердянську, книга з маріупольської бібліотеки, навіть синьо-жовта стрічка, з якою один з героїв пройшов полон у Херсоні. Серед інших експонатів є прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, одна сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, залишеної на окупованих територіях, та багато іншого.
На відкритті виставки від імені місцевої влади присутній був заступник міського голови Сергій Лузанов. Він висловив щиру вдячність Фонду ООН в галузі народонаселення та всім, хто долучився до організації цієї виставки. Він наголосив на тому, що такі події допомагають усвідомити та висловити підтримку усім, хто переживає випробування в Україні, дозволяючи кожному мати право на існування та визнання.
 
«Окремі слова вдячності – всім жінкам, які сьогодні допомагають нашій країні вистояти перед російською навалою. Дякуємо нашим Силам безпеки і оборони за можливість дати прихисток кожному, хто був змушений покинути свою домівку. Сьогодні, коли Україна виборює право бути собою, дуже важливо дати цим людям можливість бути почутими, а нам з вами – почути їх», – зазначив у своєму дописі міський голова Андрій Абрамченко.
Упродовж двох тижнів – 8 по 22 березня – з 09:00 до 22:00 усі охочі матимуть можливість відвідати виставку. Фотопроєкт запрошує кожного з нас зупинитися, подумати та вшанувати долю тих, хто став жертвою війни та конфлікту.
"(Не)помітні історії": мешканців Ізмаїла запрошують на фотовиставку про переселенців
"(Не)помітні історії": мешканців Ізмаїла запрошують на фотовиставку про переселенців
 


Загрузка...