Відпочинок на Одещині може бути небезпечним через павуків

Відпочинок на Одещині може бути небезпечним через павуків

Павлоградцям, які їдуть відпочивати в Одесу та на одеські курорти, варто бути обережними — область захопили каракурти.

Вперше цього року каракурт вкусив людину в Болградському районі. Постраждалим став 72-річний чоловік. Після укусу павука потерпілий відчув усі загальноінтоксикаційні симптоми: різкий біль в місці укусу, а згодом й в усьому тілі, нудота, запаморочення.

«Як з’ясувалося, чоловік був зайнятий польовими роботами, коли його укусив невеликий чорний павук. Саме завдяки тому, що пацієнт зміг детально описати нам павука, а також  своє становище після укусу, нам вдалося встановити, що це був саме отруйний каракурт. Отрута  каракурта має токсичний вплив нервову систему, може вражати внутрішні органи, зокрема, нірки, печінку, рідше – підшлункову залозу. І навіть призвести до летального випадку», — розповів лікар-анестезіолог Болградської районної лікарні Геннадій Ніколаєв.

Чоловікові надали необхідну медичну допомогу. Зараз він знаходиться в реанімації у стабільно важкому стані, але прогнози на одужання сприятливі. 

В Україні протикаракуртова сироватка не має офіційної реєстрації, тому єдиний спосіб допомогти жертвам каракуртів — це постійне промивання до повного виведення токсинів з організму. Також важливо дотримуватися водного балансу, адже отрута каракуртів викладає сильну пітливість.  

Щоб запобігти укусам каракуртів, треба дотримуватися простих правил:

  • завжди перевіряйте взуття — павуки часто використовують його як сховок;
  • оглядайте місцевість перед тим, як сісти або лягти на землю;
  • коли перебуваєте в місцях, де можуть жити каракурти, намагайтеся носити довгі штани та сорочки з довгими рукавами;
  • використовуйте спеціальні засоби, що відлякують павуків.

В разі укусу павука необхідно зберігати спокій та одразу звернутися до лікаря. Щоб зменшити біль та набряк, можна прикласти до місця укусу холод.

Джерело: step.dp.ua



Загрузка...