На півдні Одещини розквітнув перший бавовник (фото)

На півдні Одещини розквітнув перший бавовник (фото)

На Ізмаїльщині розквітнув перший бавовник. Його тендітну квітку показала голова депутатської групи «Аграрна Одещина» Одеської обласної ради Алла Стоянова.

«Колеги, буквально у цей вівторок, ділячись досвідом з Болградщиною, ми з вами були на цих ділянках і бачили, як формуються перші бутончики, а сьогодні вже така краса! Перший ярус бавовника розквітнув!» – повідомила Алла Стоянова.

Аграрна експертка зауважила, що наступним довгоочікуваним етапом розвитку стратегічної рослини, з якої виробляють порох, має стати формування коробочки.

«Спостерігаємо та тримаємо кулачки! Задля пришвидшення нашої перемоги нам дуже потрібно, щоб цей експеримент вдався», – наголосила Алла Стоянова.

Нагадаємо, цьогоріч на Одещині дев’ять агропідприємств посіяли бавовник в якості експерименту. Агропідприємство «Стоянов А. А.» також бере в ньому участь. Всього на Одещині дев’ять сільгоспгосподарств посіяли бавовник.

За словами директора одеської філії Українського інституту експертизи сортів рослин Михайла Цапенка, бавовник стало можливо вирощувати на півдні після зміни клімату.

«Зими немає, снігів немає сьогодні. І ми бачимо, що різко помінявся клімат в сторону потепління. І ми бачимо, що сьогодні традиційні культури – пшениця, кукурудза, соняшник – вони вже не дають нам тої продукції, яку б ми хотіли взяти. Тому ми зараз впроваджуємо сюди системно нетрадиційні культури – і кормові, і зернові», – пояснив директор філії.

В Україні сьогодні і слово «бавовна», і квіти бавовни мають особливе значення. Науковці вважають, що культура в нашій країні має великий потенціал.

«Бавовник – це культура з практично безвідходним виробництвом. Після джинування сирцю отримуємо волокно, вихід якого становить 37-38%. Більша частина врожаю складається з насіння (вихід — 60%), яке має великий вміст олії та білка.
Під час переробки цієї продукції отримується продовольча екологічно чиста та технічна олія (29% від маси насіння), високоякісна макуха для тваринництва (вихід — 77-78% із вмістом 1,7-1,8 кормових одиниць), що забезпечує додатковий прибуток для товаровиробників (40-60% від вартості волокна).
До того ж мало кому відомо, що відходи бавовнику (лінт) є стратегічною сировиною для виробництва оборонних засобів», – розповіла старший науковий співробітник Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Віра Бобровик.

Перше фото ілюстративне, інші Алли Стоянової

Джерело: yug.today



Загрузка...