Через спеку на Одещині активізувалися шкідники лісових та сільських господарств, однак птахи стають їм на заваді

Через спеку на Одещині активізувалися шкідники лісових та сільських господарств, однак птахи стають їм на заваді

Цього року аномальна спека провокує різні негативні екологічні наслідки. Серед тих, хто реагує на таку спеку – комахи, зокрема і златки – жуки, що належать до комах з повним перетворенням і у життєвому циклі проходять стадію яйця, личинки, лялечки та імаго. Більшість златок належить до групи ксилофагів і є потенційними шкідниками лісового господарства. Крім того, значна кількість видів завдає шкоди сільськогосподарським культурам. Певним чином на захист від шкідників стають птахи, особливо це мартини звичайні, що полюють на златок. Детальніше про це розповів еколог та співробітник нацпарку «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

Златки відіграють важливу роль в природних і антропогенних біоценозах, що обумовлено їхніми біологічними особливостями. Більшість видів златки ксилофіти живуть у та під корою або в серцевині дерев. Вони найчастіше нападають на рослини, які зазнають водний стрес, що особливо проявляється в спеку. Залежно від клімату, всім видам златки потрібно від одного до двох років для розвитку від яйця до імаго (статевозріла доросла стадія). Однак в тепле літо вони можуть повністю розвинутися протягом одного року. Водночас дерева страждають від нестачі води, що знижує їх життєздатність і послаблює природний захист від зараження комахами.

Дорослі златки літають швидко і особливо в теплі температури. Їх можна знайти на квітах, рослинах або на дерев’яних палях. Літ жуків може тривати з середини травня до серпня. Живляться жуки листям у кронах дерев. В сонячну теплу погоду вони активні з 6:00 до 20:00 години, в пошуках кормової рослини можуть перелітати на відстань до 1 км, але більшість з них, що вилітають з одного джерела, поширюються на сотні метрів. Особливо небезпечні ясеневі смарагдові вузькотілі златки для ясена, деяких видів в`язів, горіху. Також пошкоджує листяні породи дерев: тополю, осику, клен, березу, вільху, дуб, липу, ліщину.

І в цей час активними захисниками стають птахи, особливо мартини звичайні:

«Тисячі особин, які відпочивали на лимані Хаджидер у Національному природному парку «Тузлівські лимани», миттєво піднялись у повітря і почали полювати на златок. Через годину віртуозні птахи знову полетіли на водойму. Вони зробили свою важливу роботу і повернулися до природних місць життя. Ліс для мартинів це щось непривабливе, але коли ліс дає смачну поживу, тоді вони активно літають над такими екосистемами», – розповідає еколог.

Зараз на степових ділянках нацпарку і на прилеглих полях з’явилися тисячні зграї середземноморських мартинів, які з ранку до вечора знищують різних шкідників агрополів, серед яких коренеїді. Таким чином, птахи, природно пов’язані з водою, виконують дуже важливі функції в природних екосистемах, і, як наголошує Іван Русєв, їх потрібно оберігати.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото: середземноморські мартини біля лиману Малий Сасик та звичайні мартини біля лиману Хаджидер – Іван Русєв, златка – з відкритих джерел інтернету

Джерело: yug.today



Загрузка...