Кілійське водне господарство – єдине в Україні забезпечує зрошення рису: скільки посіяно цього року

Кілійське водне господарство – єдине в Україні забезпечує зрошення рису: скільки посіяно цього року

Кілійське міжрайонне управління водного господарства Держрибагентства наразі, через збройну агресію рф, єдине в Україні, яке забезпечує зрошення рисових систем. До господарства входять 19 зрошувальних систем, із них 10 860 га рисових систем. Детальніше про особливості роботи Кілійського МУВГ розповіли у сюжеті Держирибагенства.

В.о. начальника Кілійського МУВГ Сергій Павліченко розповів, що створено господарство було ще у 1949 році з метою у післявоєнні часи забезпечувати продовольчу програму.

На сьогодні в обслуговуванні управління знаходиться понад 93 тисячі га зрошувальних земель. Сюди входять 19 зрошувальних систем, із них 10860 га рисових систем. Раніше вирощуванням рису займалися в України також у Криму та у Херсонській області, однак зараз, через тимчасову окупацію, культуру вирощують тільки на території Ізмаїльського району – в обслуговуванні Кілійського МУВГ.

Наразі господарствами району, за словами Сергія Павліченко, посіяно 2783 га рису, що майже на половину менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення.  Це пов’язано з тим, що на сьогодні вирощення рису є ризиковим –  дуже залежить від енергетики, з якою на даний момент ситуація залишається складно. Тож, підприємства мають ризики втратити кошти, що вкладають у вирощування рису: планові затрати на 1 га рису становлять понад 100 тисяч грн.

Кілійське МУВГ складається з двох експлуатаційних дільниць, що займаються меліорацією. У штаті управління знаходиться дільниця Дунайських споруд, яка забезпечує підтоплення населених пунктів та сільськогосподарських угідь. Станом на початок поточного року в управлінні нараховується 683 працівники.

Основним джерелом зрошення є ріка Дунай.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Фото – з відео Держирибагенства

Джерело: yug.today



Загрузка...