21 липня: церковне свято сьогодні, яка головна заборона цього дня(фото)

21 липня: церковне свято сьогодні, яка головна заборона цього дня(фото)

21 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобних Онуфрія та Онисима Печерських. У народі день прозвали Онуфрій Мовчазний. Про традиції та прикмети 21 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

21 липня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів. 

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

21 липня за новим церковним календарем (3 серпня за старим) - день пам'яті преподобних Онуфрія та Онисима Печерських.

Преподобний Онуфрій Печерський і Онисим Печерський були ченцями Києво-Печерської лаври і жили в XII і на рубежі XII-XIII століть. Про їхнє життя залишилося мало інформації. Онуфрій вирізнявся побожністю і прийняв обітницю мовчання - відтоді, як він її прийняв, монах не зронив жодного слова. За це його прозвали Мовчазний.

Онисим був самітником - весь свій час він проводив у печері, в молитвах і пості. Тому Онисима прозвали Затворником.

Нетлінні мощі святих зараз перебувають у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Церковне свято 21 липня за старим стилем

Раніше ми розповідали, яке сьогодні церковне свято за старим календарним стилем - день пам'яті великомученика Прокопія і явлення Казанської ікони Пресвятої Богородиці.

Про що говорять прикмети на 21 липня

21 липня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com
21 липня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, якими будуть осінь і зима:

  • ніч на 21 липня холодна видалася - до ранньої зими;
  • цього дня пішла злива - осінь буде затяжна, а якщо рівний дощик іде - до врожаю грибів;
  • сороки розкричалися - до теплої зими;
  • туман випав - будуть теплі дні.

У народному календарі 21 липня - свято Онуфрій Мовчазний або Мовчальник. За народним звичаєм у цей день належить більше мовчати, ніж говорити. Також на Онуфрія за старих часів набирали так звану "німу" і непочату воду з джерела - це потрібно було зробити зранку, до сходу сонця і мовчки. Цій воді приписували особливі властивості: її давали пити хворим, окропляли нею дім, поїли маленьких дітей, щоб ті не плакали. Якщо ж таку воду набрати з трьох або семи колодязів, то її сила в рази примножиться.

Що не можна робити 21 липня

21 липня, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лихослів'я, сварки, лайку, виступає проти злості, помсти, заздрості, жадібності та відчаю, а особливо - наклепів і пліток.

Народні прикмети дня не радять сьогодні користуватися гострими предметами - сокирою, пилкою, косою, бо є ризик поранитися. Не варто на Онуфрія пускати в дім небажаних гостей - це погана прикмета, яка обіцяє багато клопоту. Але головна заборона дня пов'язана з балаканиною - заборонено балакати даремно, говорити треба тільки у справі, щоб не накликати на себе низку невдач.

Що можна робити 21 липня

У святих дня просять зміцнити силу духу, щоб вистояти у важких життєвих ситуаціях. Онуфрію Мовчазному моляться про те, щоб навчитися не говорити зайвого.

За народними звичаями сьогодні можна робити прибирання в будинку, наводити лад у шафах, коморах. За старих часів із цього дня потихеньку починали готуватися до зими: чистили комори і льохи, робили заготівлі на зиму, а також діставали і переглядали теплі речі. Хоча й здається, що літа ще багато, воно все-таки потихеньку йде.

21 липня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Георгій, Єгор, Юрій, Євген, Іван, Петро, Семен, Федір, Анна, Єфросинія.

За старим стилем іменини святкують Дмитро, Прокопій.



Загрузка...