Через шашлики у Нацпарку на Одещині загинули десятки тисяч «санітарів»

Через шашлики у Нацпарку на Одещині загинули десятки тисяч «санітарів»

У самісіньку спеку, коли стовпчик термометра сягнув відмітки в 40°С,  в Національному природному парку «Тузлівські лимани» біля села Лебедівка почалася потужна пожежа. Про це на своїй сторінці в Фейсбук розповів еколог Іван Русєв, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

За словами автора, якась жінка готувала шашлики і викинула углі на рослинність нацпарку. Порушницю мають притягти до відповідальності.

«Вогонь розповсюджувався швидко. Горіло все на шляху. Пожежники їхали довго. У одній машині не було достатньо води, друга не поїхала в ліс, тому що вважали, що пошкодять пожежну машину. В селі Лебедівка чомусь немає води в протипожежних резервуарах. Ще викликають додаткові пожежні машини. Їх вже 5. Гасити пожежу допомагали ще пара місцевих мешканців. Ближче до ночи всім разом вдалося впоратися з пожежою. Наступного дня працівники нацпарку знову цілий день працювали з ранцевими приладами для гасіння. Скоро сонце сідає. Майже впоралися з догасінням, але…. На третий день група науковців нацпарку проводить обстеження, щоб зібрати інформацію і розрахувати збитки. Але знову попутно працювали з ранцевими вогнегасниками – там, де тліли коріння», – поділився враженнями Іван Русєв.

Вчений каже, що збитки внаслідок пожежі для природи неймовірні. Зараз їх тільки підраховують. Але навіть на перший погляд можна сказати, що для тварин це був жах.

«Згоріли десятки кладок фазанів, кропив’янок, дроздів та інших. Особливо багато згорівших мушлей.  Їх десятки тисяч, серед яких цепея австрійська, виноградний равлик – масові наземні молюски у нацпарку. Число їх у природних біотопах сягає десятки тисяч на гектар. І вони всі загинули. Харчуються молюски детритом, «злизуючи» його з рослин, каміння… Сотні тисяч таких санітарів вже немає. Багато зруйнованих мурашників. Прикро, що вже більше 2,5 років орки вбивають природу. А тут ще і пожежа», – констатує вчений.

Іван Русев нагадує, що у випадку спалювання сухої рослинності на території ділянки, яка межує з територією національного природного парку «Тузлівські лимани», та перекидання вогню на територію парку, власник або користувач такої земельної ділянки буде притягнутий до відповідальності.

На головному фото фазанята, які мали народитися у той день.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...