Судитимуть одеських ділків, які викрадали і утримували людей під виглядом «лікування»

Судитимуть одеських ділків, які викрадали і утримували людей під виглядом «лікування»

«Заклад» розташовувався у приватному секторі одного з районів Одеси та діяв з 2021 року. У «пацієнти» могли потрапити як нарко- та алкозалежні, так і особи, які з певних причин комусь «не догодили».

Про це повідомили у київській поліції.

Викрили організоване угрупування, яке працювало під виглядом «реабілітаційного центру» співробітники кіберполіції та слідчі Оболонського управління поліції ГУНП у Києві за підтримки київського полку поліції особливого призначення.

Створив та керував закладом 33-річний мешканець Одеської області. Забезпечення роботи центру він передав підконтрольній юридичній особі та залучив своїх знайомих до оборудки.

Зловмисники створили вебсайт, через який приймали замовлення на примусове «лікування» залежних осіб. У «пацієнти» могли потрапити як нарко- та алкозалежні, так і особи, які з певних причин комусь «не догодили». Будь-хто міг домовитися з організатором про поміщення людини в цей будинок. Замовник міг просто вказати дані людини та повідомити місце її перебування. Така послуга коштувала від 30 до 40 тисяч гривень, додатково щомісячно замовники сплачували за утримання в центрі родичів або знайомих по 20 тисяч гривень.

Після отримання грошей за людиною одразу виїжджали чоловіки спортивної статури, які примусово доставляли особу в Одесу, зокрема погрожуючи зброєю. Члени угрупування могли вдиратися до помешкань жертв, видаючи себе за представників правоохоронних органів чи державних установ.

Бізнес був побудований так, що в центрі не вимагали медичних довідок про стан здоров’я «клієнта». Водночас серед персоналу організації взагалі не було медпрацівників, хоча про них зазначалося на сайті фірми.

Поліцейські затримали організатора та двох його спільників під час чергової спроби викрадення людини. Провели обшуки у будинку з ґратами на вікнах та у приміщеннях фігурантів, вилучили лікарські печатки, підроблені посвідчення, травматичну зброю, бойову гранату, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, документацію, “чорнові” записи та готівку.

Загалом, у ході проведення спецоперації поліцейські звільнили 20 людей, які утримувалися в неволі. Вони дали свідчення про їх викрадення, незаконне утримання та введення наркотичних засобів проти їхньої волі.

Наразі є достовірні дані про те, що злодії утримували людей проти їхньої волі в умовах жорсткої ізоляції. За свідченнями постраждалих, їм заборонялося покидати територію, самостійно пересуватися та користуватися мобільними телефонами. За порушення «правил перебування» до них застосовувалося психологічне та фізичне насильство. Зустрічі з рідними не дозволялися.

Наразі правоохоронці завершили досудове розслідування у провадженні, обвинувальні акти стосовно організатора «реабілітаційного центру» та трьох його спільників направлено до суду. Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Джерело: usionline.com



Загрузка...