В Одесі люди стали частіше натрапляти на змій біля осель: як діяти при зустрічі з жовточеревим полозом

В Одесі люди стали частіше натрапляти на змій біля осель: як діяти при зустрічі з жовточеревим полозом

Директор КУ «Одеський зоопарк» Ігор Біляков поділився, що останнім часом в Одесі почастішали випадки, коли у своїх оселях, біля них, або ж у авто мешканці стикаються з такою змією, як жовточеревий полоз. У зв’язку з цим він надав своє пояснення щодо того, як поводити себе при зустрічі з цією рідкісною змією, аби не завдати шкоди ні собі, ні тварині.

Ігор Біляков розповів, що жовточеревий полоз – це красива, велика, сильна та агресивна змія, що занесена до Червоної книги України та підлягає охороні. Попри те, що, полоз – агресивний, він не є отруйним, та, за словами директора зоопарку, не може завдати людині ніякої реальної шкоди. Тож перше, на чому він наголосив – не лякатися при такій неочікуваній зустрічі.

Звідки ж з’являється ця змія у міських будинках: по-перше, велику роль відіграє те, що території мешкання цих полозів розміщені навколо міста Одеси та подекуди у самому місті. Крім того, часто вони «приїжджають» до міських будинків разом з людьми на авто, наприклад, після відпочинку на природі. Директор зоопарку каже, що змії полюбляють грітися на теплих двигунах, внаслідок чого згодом можуть опинятися на територіях житлових комплексів та навіть потрапляти у будівлі й квартири.

У разі зустрічі з жовточеревим полозом Ігор Біляков радить зважати на те, що змія може активно захищатися, але пояснює, що впіймати її можна звичайною ганчіркою або ж рушником. Після цього змію можна відвезти до природи або до зоопарку, зберігши тим самим її життя.

«Якщо вас вкусив жовточеревий полоз – не треба панікувати і не треба завдавати змії шкоди, не треба ображати цих змій. Це дуже красиві створіння, які заслуговують на нашу любов і дбайливе ставлення до них», – наголошує він.

У разі виникнення такої ситуації, а саме – неочікуваної зустрічі зі змією на території будинків, житлових комплексів тощо, директор Одеського зоопарку пропонує звертатися безпосередньо до нього, аби достовірно визначити, яка сама змія трапилась та як надалі слід діяти. Для цього можна відправити фотографію тварини на Вайбер Ігоря Білякова за номером  068 14 04 539.

Фото: https://pryingul.inf.ua/, з соцмереж Ігоря Білякова, КУ «Одеський зоопарк»

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...