Дністер катастрофічно міліє: чи загрожує це Одещині

Дністер катастрофічно міліє: чи загрожує це Одещині

Міністр навколишнього середовища України Руслан Стрілець 28 травня прибув до Кишинева з робочим візитом, де зустрівся зі своїм молдовським колегою Серджіу Лазаренко. Серед інших питань сторони обговорили обміління Дністра, яке зараз активно обговорюється у соціальних мережах. Про це пише NewsMaker.md, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Одне з найпоширеніших у мережі відео обмілення Дністра знято у Хмельницькій області навпроти Хотинської фортеці. Автор відео каже, що такого ніколи не було – Дністер практично пересох. І дійсно, на відео видно дно річки, що пересохло та розтріскалося.

Ще одне відео знято поблизу бази відпочинку на Хмельниччині у гирлі річки Калюс, що впадає у Дністер. Автор //www.tiktok.com/@dnister_tiras/video/7373400683363552518?_r=1&_t=8mjGFDWBnAD" style="margin:0px;padding:0px;border:0px;font-weight:inherit;font-style:inherit;vertical-align:baseline;color:rgb(0, 174, 239);transition:color 0.2s linear 0s, background 0.1s linear 0s">показує, що пірси бази відпочинку опинилися повністю на суші. У третьому //www.tiktok.com/@hugoposhin/video/7373751512255843614?_r=1&_t=8mjGHeeRxDB" style="margin:0px;padding:0px;border:0px;font-weight:inherit;font-style:inherit;vertical-align:baseline;color:rgb(0, 174, 239);transition:color 0.2s linear 0s, background 0.1s linear 0s">відео – річка Калюс, що сильно обміліла, майже пересохла.

Після появи цих відео Міністерство захисту навколишнього середовища Молдови та агентство Apele Moldovei повідомили, що Молдова не страждає і не постраждає від цього феномену, «оскільки це [нестача води] компенсує Дністровське водосховище, яке дає потрібний обсяг для підтримки необхідного рівня води та умов у водній екосистемі» (Дністровське водосховище розташоване на території Хмельницької, Чернівецької та Вінницької областей України).

«Подана на відео ситуація склалася через скидання води з Дністровського водосховища в період з квітня по травень, маленького приходу води у відсутності опадів у горах Карпат та повернення річки Дністер у природне русло в цьому регіоні», – зазначили в міністерстві, додавши, що агентство Apele Moldovei у зв’язку із ситуацією на Дністрі перебуває у постійному контакті з профільними відомствами в Україні.

Водночас еколог, виконавчий директор Eco-Tiras Ілля Тромбицький вважає, що ситуація може становити небезпеку для Молдови, а також Вінницької та Одесової областей України.

«Такого ніколи не було, щоб рівень Дністровського водосховища був на висоті 114 метрів над рівнем моря, зазвичай він за 118 метрів, що дозволяє забезпечити мінімум для питного водопостачання», – сказав Тромбицький.

Причина обміління, за його словами, пов’язана з використанням Україною гідроелектростанцій для компенсації дефіциту електроенергії.

В «Укргідроенерго», за інформацією українських ЗМІ,  підтвердили , що обміління Дністра в Чернівецькій області спричинене збільшенням скидання води для нарощування електрогенерації на Дністровській ТЕС:

«Зливаємо зараз більше на 30%, щоб збільшити генерацію».

За словами Тромбицького, «таке вже бувало, наприклад, у 2017 році».

«З іншого боку, гадаю, Дубоссарське водосховище збереже рівень», – сказав Тромбицький. І наголосив, що влада має вести переговори з українськими колегами, щоб не допустити обміління Дністра.

Еколог також додав, що підвищена витрата ресурсів Дністра не призводить до більшого вироблення електроенергії. Тобто якщо зараз в Україні виробляють більше електрики, то після обміління Дністра обсяг вироблення електроенергії знизиться.

Ілля Тромбицький зазначає, що, хоча на відео біля Хотинської фортеці здається, що Дністер пересох, це не так.

Насправді відео знято з такої точки, щоби показати проблему. Але в старому руслі вода є.

«Державне агентство водних ресурсів України разом із відповідальними держустановами вивчає це питання. Ми сьогодні з міністром обговорили наші подальші кроки, щоб отримати конкретний план дії для вирішення проблеми, що викликає занепокоєння. Впевнений, що найближчого тижня Молдова та Україна об’єднають зусилля, щоб знайти оптимальне рішення», – сказав Стрілець на прес-конференції.

За його словами, зараз важко сказати, в чому причина обміління Дністра.

«Сьогодні дуже складно знайти відповідь, у чому причина, бо нині відбуваються кліматичні зміни, які впливають на річки та інші водні об’єкти. Для того, щоб надати достовірну інформацію, нам потрібні висновки експертів, пропозиції та домовленість на міждержавному рівні», – додав міністр довкілля України.

Серджіу Лазаренко підтвердив, що технічні групи проведуть аналіз у найкоротші терміни та нададуть висновки.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...