Диверсанту, який підпалив електропідстанції на півдні Одещини, повідомили про підозру

Диверсанту, який підпалив електропідстанції на півдні Одещини, повідомили про підозру

Правоохоронці затримали диверсанта спецслужб рф, який підпалив електропідстанції на півдні Одещини. Громадянину Республіки Молдова було повідомлено про підозру у диверсії, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 113 КК України). Про це повідомили в Одеській обласній прокуратурі, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Російські спецслужби планували диверсійні акти на об’єктах критичної інфраструктури на Одещині.  За інформацією Управління СБУ в Одеській області, організатором диверсії є кримінальник із сусідньої країни, який у злочинному світі має статус «смотрящого» у двох прикордонних містах поблизу України. Він був завербований фсб і навесні цього року отримав завдання щодо вчинення серії підпалів на Одещині. Для цього залучив свого спільника, який мав посвідку на проживання в Україні.

Діючи на виконання завдань представників держави-агресора, в середині квітня цього року він вилив 5 каністр з бензином на технологічне обладнання двох електропідстанцій на півдні Одещини, чим спровокував там пожежі. В результаті пожежі обладнання було знищено, а електропідстанції виведені з ладу.

Як ми раніше повідомляли, йдеться про підстанцію «Болград», яка забезпечує електроживленням шість населених пунктів з 11 тис. абонентів, і «Кубей» — два населені пункти, 3000 абонентів.

Поряд з цими двома підстанціями забезпечується електроживлення 8 населених пунктів, понад 14 тисяч абонентів – клієнтів, закладів охорони здоров’я та об’єктів водо-, тепло-, газопостачання. У такий спосіб ворог намагався знеструмити сотні житлових будинків, лікарень, теплогенеруючих підприємств, гідроспоруд та об’єктів газопостачання.

Після вчинення злочину виконавець сподівався приховано виїхати за кордон, а в якості винагороди за свої «послуги» диверсант розраховував отримати 2 тис доларів США, але не встиг – його затримали «по гарячих слідах».

На підставі зібраних доказів затриманому повідомили  про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також правоохоронці повідомляють, що планують повідомити про заочну підозру організатору диверсії та оголосити його у міжнародний розшук.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Одеській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.



Загрузка...