У нацпарках Одещини можна побачити рідкісних червонокнижних птахів

У нацпарках Одещини можна побачити рідкісних червонокнижних птахів

У Національному природному парку «Тузлівські лимани» вже тривалий час живуть червонокнижні птахи, що прилетіли з Африки – кулики-довгоноги. Про них розповів еколог та співробітник нацпарку Іван Русев, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Еколог розповідає, що під час весняного перельоту кулики-довгоноги тримаються невеличкими зграйками і парами. Вони селяться найохочіше на берегах солонуватих озерець і озер зі значними площами мілководдя і голими мулистими берегами. Живляться ці кулики переважно водяними комахами і їх личинками, черв’яками.

Кулик-довгоніг – рідкісний птах і перебуває під захистом Червоної книги України, Боннської та Бернської конвенціями, Угодою AEWA та Директивою ЄС про захист диких птахів.

(Фото – з допису Івана Русева)

Ще одного цікавого птаха, що занесений до Червоної Книги України, можна зустріти у Нижньодністровському Національному природному парку –  рожевого пелікана. Це один з найбільших і найкрасивіших птахів Причорномор’я. У дорослому вигляді вони мають рожеве забарвлення пір`я, а чорні махові пір`я відмінно відтінюють основне забарвлення.

На сторінці нацпарку поділилися, що пелікани живуть колоніями по декілька десятків особин, які разом гніздяться та харчуються. Однак, на жаль, на Дністрі гнізд не утворюють. Попри це їх можна зустріти там великими групами до 1000 і більше особин.

На території Нижньодністровського національного природного парку зазвичай пеліканів можна побачити на Дністровському лимані, на озерах Біле та Вільха, яке є частиною водної екостежки «Мертвий ліс».

(Фото – з «Мертвого лісу», Олени Ковбасюк)

Основна причина їх зникнення – знищення місць гніздування людиною або хижаком, браконьєрство, зменшення кількості рибних запасів в місцях проживання пеліканів. Співробітники нацпарку розповідають, що деякі люди сприймають пеліканів як загрозу для користування рибними запасами та наголошують, що птахи так само мають право на своє природне харчування:

«Для людей жадібних і малоосвічених пелікани, як і баклани, здаються загрозою для їх користування рибними запасами. У людей, які розуміють природу і її закони, такі питання не виникають. Бо птахи – наші сусіди по планеті – мають усі права на своє природне харчування. А ми – люди – зобов’язані захищати ці права!»

Також на території нацпарку можна зустріти кучерявого пелікана.

(Фото – з «Мертвого лісу», Олени Ковбасюк)

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...