У селі-музеї Білгород-Дністровського району відкрили галерею творчості заслуженого художника України, який жив та працював у Молдові

У селі-музеї Білгород-Дністровського району відкрили галерею творчості заслуженого художника України, який жив та працював у Молдові

В селі Семисотка (село-музей під відкритим небом) відкрили перший музей-галерею, присвячену творчості заслуженого художника України Міхая Греку. Про це на своїй сторінці в Фейсбук розповіла журналістка Оксана Піднебесна, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Михай Греку народився в селі Фараонівка Петропавлівської громади на Одещині. А вчився і працював, навчав мистецтву учнів у Молдові.

Під виставку у Семисотці відвели окремий будиночок, там розмістили старовинні предмети та копії картин митця.

«16 художників з України писали копії творів Михая Греку,  – оригінали з радянських часів зберігаються в музеях Третьяковської галереї, які на жаль, нам зараз недоступні», – поділився ініціатор події Олександр Паларієв.

Оксана акцентує увагу на тому, що у Молдові немає музея М. Греку. Проте робота над цим ведеться, а всі експонати поки зберігаються в його доньки.

«І поки там це все ще у планах, у нас – дійсність! Видатний художник писав образи із звичайного життя, побутові сценки, колоритні обличчя жителів Бессарабії, і про нього ми в Україні нічого не знали дотепер. Символічно, що під час відкриття музею не перерізали стрічки, бо вони були у кольорах прапорів України й Молдови, а підняли над делегацією, поки люди заходили, – дуже зворушливо вийшло, така от зʼявилась нова традиція», – зазначила журналістка.

Також Оксана додала, що директорка історичного музею села Копчак подарувала предмети для майстерні Міхая Греку.

«Тож культурна співпраця на рівні молдавського-українських відносин передує економічній, екологічній сфері, спільному шляху до ЄС, і це дуже круто», – констатує наша колега.



Загрузка...