В Одеському обласному ТЦК та СП розповіли про оновлені штрафи за порушення військового обліку

В Одеському обласному ТЦК та СП розповіли про оновлені штрафи за порушення військового обліку

Вчора, 20 травня, в Одеському обласному ТЦК та СП повідомили про початок дії оновлених штрафів за порушення військового обліку, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Закон передбачає, що за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення) встановлюються такі штрафи:

• в мирний час – від 3400 до 5100 гривень;

• повторно впродовж року – від 5100 до 8500 гривень;

• в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень.

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП) встановлюються такі штрафи:

• в мирний час – від 5100 до 8500 гривень для громадян, від 17 000 до 25 500 гривень – для посадових і юридичних осіб;

• повторно впродовж року – від 8500 до 11 900 гривень для громадян, від 25 500 до 34 000 гривень – для на посадових і юридичних осіб;

• в особливий період – від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, від 34 000 до 59 500 гривень – для на посадових і юридичних осіб.

Штрафи накладатимуть впродовж трьох місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення.

Особи, які не стали на військовий облік чи не оновили дані, не з’явилися за викликом у ТЦК, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Відтак, в ТЦК можуть не складати протоколи за порушення правил військового обліку та мобілізації за статтями 210 та 210-1 КУпАП у випадку неявки належно повідомленої особи та за наявності у ТЦК документів, що підтверджують отримання виклику.

Також було зазначено, що реєстр «Оберіг» дозволяє збір широкого кола персональних даних стосовно людини в автоматичному режимі в одну «електронну справу», що у свою чергу дозволяє швидко ідентифікувати велику кількість порушників і поповнити бюджет. Вже зараз «Оберіг» обмінюється даними з реєстрами Державної податкової служби, Державної реєстрації актів цивільного стану, Державної судової адміністрації, Державної прикордонної служби, Міносвіти, Державної міграційної служби. У процесі під’єднання реєстр Пенсійного фонду та Державної податкової служби, звідки потраплять дані про досвід роботи людини, у якій галузі вона працювала та чим займалася.

«Отже, якщо особа працює на певному підприємстві, офіційно працевлаштована і не стоїть на військовому обліку чи ігнорує повістки, то система зможе її швидко виявити. Якщо така особа не реагуватиме на виклик ТЦК, її згодом зможуть оштрафувати, внести до реєстру боржників, а у разі несплати штрафу заблокувати рахунки», – зауважили військові.

Зокрема має можливість звіритися з даними реєстру військовозобов’язаних прикордонна служба, коли людина виїжджає за кордон.

Фото – ілюстративне



Загрузка...