На Одещині гніздяться птахи-рекордсмени, які здатні зробити до 5 кладок на рік

На Одещині гніздяться птахи-рекордсмени, які здатні зробити до 5 кладок на рік

З кінця лютого і до кінця березня  року, кожного світанку на Півдні України можна почути мелодійні співи кільчастих горлиць, які не зважають на тривоги та відкривають початок дня своїми піснями. Ці “крилаті гості” стали справжніми рекордсменами серед птахів за розширенням свого ареалу і плодючістю. Про це повідомляє “Бессарабія INFORM”, посилаючись на доктора біологічних наук, еколога, наукового журналіста Івана Русєва.

Кільчаста горлиця – це невеликий, витончений птах сімейства голубиних. Походженням з Індії, протягом XX століття вона стрімко поширилася по всій Європі та центральній частині Азії. У південних районах Причорномор’я ці горлиці здатні зробити навіть до 5 кладок на рік, кожна з яких містить 2 білих овальних яйця.

Самець горлиці охороняє самку під час відкладання яєць та пізніше забезпечує пошуками їжі. Інкубаційний період яєць становить до 18 днів, після чого народжуються малюки.

Ці пташки часто живуть біля людських поселень і харчуються насінням культурних рослин, ягодами, а також насінням бур’янів. Зазвичай вони утворюють постійні пари протягом сезону розмноження, іноді залишаючись разом на все життя.

Гніздяться кільчасті горлиці у кронах дерев, на стовпах, карнизах будинків та інших несподіваних місцях. Гнізда зазвичай складаються з гілочок, але іноді можна зустріти незвичайні гнізда, збудовані з дроту. Зараз голуби вже на місцях і готуються до народження пташенят.

Джерело: bessarabiainform.com



Загрузка...