Сезон відкрито: дунайський оселедець на старті шокує вартістю
Вчера в 14:43
У Дунаї за розкладом почався сезон вилову оселедця, який славиться своїми смаковими якостями на всю Україну. Кореспондентка “Бессарабії INFORM” дізнавалася у рибалок, якою є вартість делікатесу на старті, коли і до якої межі впаде ціна у розпал вилову, скільки триватиме сезон, а також – чим він відрізняється від попередніх.
За словами рибалки з міста Кілія, цьогоріч на воду вийде значно менше човнів. Це пов’язано з тим, що чоловікам призовного віку, які не мають відстрочки, не дозволили рибалити взагалі. Таким чином з понад 20 човнів, що брали участь минулого сезону, рибалитимуть лише 16.
Також знову значно зросла вартість ліцензій та квот, без яких промисел є забороненим. Якщо минулого року з одного човна (саме в Кілії) платили 25 тисяч гривень, то цьогоріч плата виросла до 42-х. Зауважимо, що ще у 2023 дозвіл на вилов оселедця обходився близько 7 тисяч гривень й за рік подорожчав на 500%. З того часу ціна “скаконула” ще майже вдвічі.
Рибалка заспокоює, на ці ж вдвічі від минулорічної ціни оселедець не подорожчає, проте стартова вартість, яка наразі складає близько 250 гривень за кілограм, за його думкою, триматиметься довше, ніж зазвичай. Разом з цим в Одесі наразі ціна на дунайський делікатес складає рекордні 500 гривень за кіло.
Очікувати, що вартість впаде значно, не варто. За прогнозами, на піці сезону вона не буде меншою за 150 гривень.
Наразі лише частина з рибалок узялися до ловлі. Решта доєднається найближчими днями. Вилов проводиться на всій території Українського Придунав’я, починаючи з Вилкового, закінчуючи Рені. Сама річка для риболовлі поділена на так звані тоні (ділянки, де дозволяється вилов). Триватиме сезон до 15 червня, проте не варто забувати про десятиденну заборону, яка кожного року традиційно припадає на великодні свята. Таким чином оселедцю дають можливість відкласти ікру, аби не порушити природний баланс.
Нагадаємо, торік “БІ” публікувала інтерв’ю з рибалкою, що має багаторічний досвід роботи на воді. Він розкрив ази оселедцевого промислу, пояснив, чому саме кілійський оселедець вважається найсмачнішим, а також поділився рибальськими секретами приготування хіта сезону. Актуальності текст майже не втратив, тож пропонуємо для прочитання тим, хто пропустив його у березні 2024-го.
Загрузка...