Поблизу Одещини поширюється небезпечний вид комарів

Поблизу Одещини поширюється небезпечний вид комарів

Жителів Молдови попередили про можливість появи в країні азіатського тигрового комара, який може передавати людині особливо серйозні вірусні захворювання: пропасницю Денге, жовту пропасницю, пропасницю Зіка, вірус Західного Нілу та кінський енцефаліт. Такий вид комара вже виявили у Румунії, Болгарії, Італії та інших країнах Європи. Про це повідомляє NewsMaker.md.

Як повідомило Нацагентство громадського здоров’я Молдови (ANSP), зміна клімату на Землі призвела до того, що в Європі поширюється інвазивний вид комарів, який раніше можна було знайти у тропічних та субтропічних районах Південно-Східної Азії.

Згідно з останніми даними, Aedes albopictus, який зазвичай називають азіатським тигровим комаром, вже зареєстрували у Швеції, Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Австрії, Франції, Словенії, Угорщині, Болгарії, Хорватії, Португалії, Іспанії, Румунії, Греції, Італії та на Мальті.

Цей вид комара переважно поширюється з допомогою транскордонного переміщення товарів та багажу.

Укус тигрового комара болючіший, ніж у звичайного. Як зазначили в ANSP, останній раз у 2019 році в Молдові зареєстрували чотири завізні випадки лихоманки Денга та один випадок зараження вірусом Західного Нілу.

У зв’язку з цим, молдовське агентство випустило рекомендації для населення, як захиститися від комарів. Зокрема, установа закликала носити одяг з довгими рукавами, довгі штани та шкарпетки, особливо ввечері та вранці у похмурі дні, уникати місць з високою чисельністю комарів (тінисті та вологі місця, у тому числі й поблизу водойм), звести до мінімуму прогулянки у нічний час, використовувати креми, спреї для відлякування комах на відкритому повітрі, встановлювати москітні сітки на вікна та двері. Фахівці також закликають осушувати скупчення води, що утворюються навколо будинків після сильного дощу, очищати затоплені підвали у багатоквартирних будинках тощо.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...