У Чорному морі вже два роки поспіль палає пожежа

У Чорному морі вже два роки поспіль палає пожежа

Рівно два роки тому ЗСУ обстріляли газові вежі у Чорному морі. Українські військові мали для цього підстави, адже росія розмістила там своїх військових та обладнання. Про це сьогодні на своїй сторінці в Фейсбук нагадав еколог Іван Русєв, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Тоді ж Оперативне командування «Південь» підтвердило завдання ударів по позиціях російських загарбників на острові Зміїний у Чорному морі.

Того ж дня NASA вперше зафіксувало пожежу на газових вежах.

Нагадаємо, що бурові платформи «Чорноморнафтогазу», так звані «вишки Бойка» рф захопила ще у 2014 році. Окупанти використовували їх для спостереження над надводною обстановкою за допомогою радіотехнічної розвідки.

У 2022 року агресор встановив на кожній із чотирьох викрадених установок засоби радіоелектронної розвідки та боротьби, вертолітні майданчики. Завдяки цим засобам окупанти контролювали надводний, повітряний і підводний простір у північно-західній частині Чорного моря між Кримом та Одесою.

20 червня 2022 року Збройні Сили України вдарили по бурових установках ракетами.

«Наші ракетники курили не біля Зміїного, а курили біля вишок Бойка. Ракетний удар по вишках трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян», – прокоментував тоді нардеп Олексій Гончаренко.

Вогонь на «вежах Бойко» згодом трохи вщухнув, але палає і досі.

«Стовп диму від постійного горіння вуглеводів на вежах розповсюджується на велику відстань вже два роки поспіль. І так кожної миті і кожного дня. Забруднення атмосфери від війни складає величезні цифри і поки немає шансу загасити це потужне джерело забруднення атмосфери», – зазначає еколог.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...