Третина проб води, взятих на Одещині на минулому тижні, містить холероподібні вібріони

Третина проб води, взятих на Одещині на минулому тижні, містить холероподібні вібріони

За даними моніторингу захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одеській області, у порівнянні з попереднім тижнем, зросла на 16,7% за рахунок дорослого населення, де ріст на 66%. Серед дітей спостерігалось зниження на 5 випадків. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Основну питому вагу у структурі захворюваності складали діти (до 60%), серед яких найбільш ураженими були вікові групи 5-9 років (37%) та 1-4роки (33%).

Дослідження проб води з відкритих водойм виявило холероподібні вібріони майже у третині випадків. Усього за звітний тиждень досліджено 58 проб із зовнішнього середовища, у тому числі морська вода – 18 проб, прісна вода – 23, стічні води інфекційних стаціонарів (відділень) – 17.  Холероподібні вібріони знайдено у 18 пробах, зокрема в 6 пробах прісної води. Холерний вібріон не виділено.

Зареєстровано 196 хворих з розладами шлунково-кишкового тракту, з них обстежено на холеру 194 з негативним результатом.

Раніше медики неодноразово зауважували, що холероподібні НАГ вібріони не є збудниками холери, але викликають захворювання на гострі кишкові інфекції. В області холероподібні вібріони виділяються щорічно у період з травня по жовтень.

Вірусний гепатит, повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками (вірусний гепатит, краснуха, кашлюк, скарлатина) або не реєструвались зовсім (епідпаротит, кір, дифтерія).

Всього з початку року в області лабораторно підтверджено 14 випадків кору, у т.ч. захворіло 8 дітей.

На звітному тижні зареєстровано 18 випадків підозри на кашлюк, що на рівні минулого тижня.

Захворюваність на грип та ГРВІ знаходилась на сезонному рівні.

З початку року в області зареєстровано 91 лабораторно підтверджений випадок сказу серед тварин. З них: 11 – серед домашніх тварин, 80 – серед диких (лисиці, шакали, дикі коти).

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...