Як погода у перші десять днів травня на Одещині вплинула на розвиток польових і плодових культур

Як погода у перші десять днів травня на Одещині вплинула на розвиток польових і плодових культур

У Гідрометеорологічному центрі Чорного та Азовського морів поділилися агрометеорологічною інформацією щодо першої декади травня по Одещині, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

У цей період на території області переважала помірно тепла та суха погода. 7-8 травня, під час переміщення атмосферного фронту, в основному у північних та центральних районах області спостерігались короткочасні дощі у супроводі гроз, місцями шквального вітру.

Середня за декаду температура повітря становила 15-16º і була близькою до норми та на 2-3º вище торішніх значень. В порівнянні з попереднім періодом температурний режим підвищився на 2-3º.

Максимальна температура повітря в найтепліші дні підвищувалась до 24-28º. Поверхня ґрунту нагрівалася до 47-56º. Водночас мінімальна температура повітря в найхолодніші ночі знижувалася до 3-8º, в околиці метеостанції Сарата до 1º тепла.

Поверхня ґрунту у більшості районів охолоджувалася до 2-6º тепла, в околиці метеостанції Сербка до 0,0º. Заморозок інтенсивністю 0,4-0,5º на висоті 2 см від поверхні ґрунту відмічено 5 травня метеостанціями Сарата й Ізмаїл.

Опади фіксували на початку травня у кількості 1-6 мм або 8-50% від декадної норми, спостерігались у північних, центральних та місцями у південно-західних районах.

Загалом за інформацією метеорологів, впродовж декади агрометеорологічні умови для подальшого розвитку і росту польових культур були добрими, на частині площ через недостатнє зволоження ґрунту – задовільними. Крім того, з підвищенням температурного режиму і припиненням дощів покращились умови для формування врожаю плодових культур.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...