В якому посуді найкорисніше готувати їжу
Кухонне начиння може впливати на якість крові.
До таких висновків дійшов британський хірург Каран Раджан. Цим відкриттям лікар здивував підписників у соцмережах, пише ukr.media.
"Якщо хочете отримувати більше заліза з їжею, готуйте на чавунній сковороді", - заявив він.
Чому краще обирати чавунну сковорідку
Чавунна сковорідка збагачує їжу, яку в ній готують, залізом. Невелика кількість мікроелемента вимивається зі стінок посуду і поєднується з їжею. Особливо інтенсивно таке збагачення відбувається, якщо ви готуєте щось рідке чи кисле.
"Чим довше ви щось готуєте і чим ретельніше перемішуєте, тим більше заліза виявиться у вашій страві. А поєднання заліза з вітаміном С, який міститься у продуктах, зробить мікроелемент більш біодоступним, - каже хірург.
Питання, звичайно, наскільки це залізо засвоюється і допомагає підвищувати гемоглобін, але дослідження 2003 показало, що це все-таки можливо.
Якщо врахувати, що більше половини людей на всій планеті страждають від нестачі заліза, і більшість із них - жінки, то навіть таким способом підняти гемоглобін нехтувати не хочеться.
"Але майте на увазі, що приготування їжі в чавунці не можна вважати способом лікування анемії або корекції рівня гемоглобіну. У таких випадках слід дотримуватися прописаної лікарем терапії. Це просто допоміжний засіб, який допоможе трохи збалансувати ваш раціон", - попереджають лікарі.