День матері 2024: коли святкують в Україні та інших країнах

День матері 2024: коли святкують в Україні та інших країнах

В Україні День Матері не такий відомий, як Новий рік чи Різдво, але не менш важливий. Цього дня важливо віддати належне жінці, яка подарувала життя.

Про це пише "Колежанка".

Історія

Офіційною датою заснування свята вважається 1914 рік, але корінням воно сягає сивої культури. Колись на початку весни греки вшановували Рею, яка вважалася матір'ю всього живого. Подібні традиції існували в Римі, майя, кельтів та інших цивілізацій, а в православ'ї існує культ Богородиці.

Ідея заснувати День Матері глобального масштабу виникла у 1987 році у пацифістки та феміністки Джулії Уорд. Вона влаштовувала мітинги та демонстрації, щоб привернути увагу влади. Пізніше естафету прийняла Ганна Джарвіс, яка нещодавно поховала свою матір. Її зусилля мали успіх - вперше свято відзначалося в 1910 році в штаті Вірджинія.

 

В Україні першими свята відзначали мешканці західної частини країни у 1929 році, після чого він поширився на всій території. У радянські часи він був скасований, але з розвалом СРСР набув популярності. Офіційну дату президент визначив у 1999 році, причому влада не замислювалася про дату, а просто законодавчо закріпила міжнародний стандарт - другу неділю травня, а саме 12 травня.

Традиції знаменної дати у колишніх країнах СРСР практично не відрізняються від 8 березня. Жінкам, які мають дітей, дарують подарунки, а чоловіки та діти намагаються виконувати побутові турботи, щоб мати змогла відпочити.

У Європі День Матері 2024 року також має різні традиції і припадає на різні дати:

  • у Німеччині - 13 травня;
  • у Греції - 9 травня;
  • у Польщі - 26 травня;
  • у Великій Британії - першу неділю березня;
  • у Норвегії - другу неділю лютого;
  • у Франції - четверта неділя травня;
  • в Іспанії та Португалії - 8 грудня.

В Італії, Туреччині, Латвії, Фінляндії, Естонії, Бельгії та на Мальті свято відзначається згідно з міжнародними традиціями - на початку травня.

Традиції святкування Дня матері у світі

Австралія. На Зеленому континенті, окрім подарунків мамам, у мешканців поширена гарна традиція. Вони прикріплюють до одягу квітку гвоздики.

Бразилія. Країна є рекордсменом за кількістю багатодітних сімей, тож День Матері має особливе значення. Діти у навчальних закладах готують святкову програму та саморобні подарунки.

Китай та Японія. У цих державах День Матері відзначають в той самий час, що й у США. До подарунка у них заведено прикладати червону гвоздику як символ поваги до найріднішої людини.

Канада. У Канаді свято відзначається за американськими стандартами і вважається дуже важливою датою, оскільки Восьме березня в англомовних країнах не користується великою популярністю.

Латинська Америка. У країнах континенту дати та традиції святкування трохи відрізняються. У Мексиці День Матері випадає на 10 червня, у Парагваї - на 15 травня, в інших країнах відповідно до американської традиції. Єдине, що спільне - розмах свята. Він включає сімейні посиденьки з домашніми стравами, а також піснями і подарунками.

Таїланд. Свято в Таїланді відзначається нещодавно і не має такої популярності, як у західних країнах. У країні проходять урочисті заходи, присвячені королю, а решта залежить від бажання та матеріального становища сімей.

Єгипет. В Єгипті День Матері вважається важливою подією та відзначається 21 березня. Сімейні вечірки вважаються обов'язковою частиною святкування, причому на них присутні не лише діти, а й далекі родичі.

Відзначати День Матері - гарна традиція. Але краще приділяти увагу найріднішій у світі людині не один раз на рік, а постійно.



Загрузка...