Росія залякує Фінляндію - ISW

Росія залякує Фінляндію - ISW

Москва регулярно залякує Фінляндію через її вступ до НАТО.

Росія таким чином намагається стримати розширення впливу Альянсу на інші країни та готує інформаційне підґрунтя для тривалого протистояння з НАТО. Про це повідомляєІнститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що МЗС РФ погрожувало Фінляндії, що нібито після вступу до НАТО вона "втратить свою незалежність в ухваленні зовнішньополітичних рішень".

Такий наратив Кремль регулярно використовував для неправдивого твердження про те, що Альянс контролює Україну і використовує її, щоб погрожувати Росії.

Аналітики також звернули увагу на інтерв'ю, яке російським ЗМІ дав посол РФ у Фінляндії Павло Кузнєцов. Він заявив, що скандинавська країна рухається "деструктивним курсом" у відносинах із Росією, і вступ країни до Альянсу нібито перетворює Балтійський регіон на "зону потенційної ескалації".

Окрім того, Кузнєцов стверджує, що Росія буде змушена відповісти на нарощування військової сили НАТО, або на нібито розміщення ядерної зброї у Фінляндії. За його словами, відповідь РФ буде "адекватною, але не обов'язково симетричною".

Російський посол також казав, що, вступивши до НАТО, Фінляндія приєдналися до "партії війни до перемоги над Росією", а також звинуватив фінську "русофобію" в тому, що вона призвела до повного розриву російсько-фінських відносин.

Окрім того, дипломат натякнув, що Фінляндія нібито не має іншого вибору, окрім як покращити відносини з Росією, оскільки "від географії не втечеш". Він звинуватив Гельсінкі в поганому стані російсько-фінських відносин, попри штучну міграційну кризу, яку Росія створила на кордоні восени 2023 року, і неодноразові російські погрози на адресу Фінляндії.

"ISW продовжує вважати, що російські погрози на адресу країн-членів НАТО спрямовані для стримування Заходу. Натомість заяви російських чиновників і дипломатів про уявні загрози з боку НАТО спрямовані на створення інформаційних умов для виправдання і підтримки передбачуваної довгострокової геополітичної конфронтації з Заходом", - додають аналітики.



Загрузка...