Керує курсором "силою думки": компанія Маска показала першого пацієнта, якому вживили чіп у мозок

Керує курсором "силою думки": компанія Маска показала першого пацієнта, якому вживили чіп у мозок

Компанія Ілона Маска Neuralink, яка розробляє нейрочіпи для імплантації в мозок, показала свого першого пацієнта Ноланда Арбо – він за допомогою такого імпланту зміг грати в шахи, рухаючи на екрані курсор силою думки.

Відео опублікували на YouTube-каналі "Neuralink".

Зазначається, що чоловіка паралізувало нижче плечей після невдалого занурення, а в січні цього року йому було вживлено чіп. За його словами, операція пройшла вдало і вже через якийсь час він зміг за допомогою вживленого в мозок пристрою грати в комп'ютерну стратегічну гру вісім годин поспіль.

Втім, чоловік визнав, що така технологія є неідеальною і має деякі проблеми, проте не уточнив, які саме.

Метою компанії є поєднання людського мозку з комп'ютерами, щоб покращити життя людей зі складними неврологічними захворюваннями.

Розроблений компанією пристрій, розміром із монету, імплантується в череп. Шляхом використання мікроскопічних проводів воно здатне реєструвати активність нейронів і передавати бездротовий сигнал, який приймає комп'ютер. Компанія провела випробування на тваринах і стверджує, що мавпи з такими імплантатами здатні грати в базову версію відеоігри Pong. А вже у травні 2023 року "Neuralink" отримала дозвіл тестувати нейрочіп на людях.

Як це працює?

У людському мозку міститься приблизно 86 мільярдів нейронів — нервових клітин, пов'язаних синапсами, які є місцями контакту між нейронами або між нейроном і клітиною, що приймає сигнал.

Щоразу, коли ми відчуваємо бажання рухатися, відчувати чи думати, виникає маленький електричний імпульс, який швидко передається від одного нейрона до іншого.

Вчені розробили пристрої, здатні реєструвати ці сигнали - або за допомогою неінвазивної шапочки, яку можна надіти на голову, або з використанням імплантованих проводів прямо в мозок.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...