Автентичний український рецепт: готуємо ламанці з маком
Ця страва ідеально підійде як десерт для усієї сім'ї. Рецепт взято із книги "Нова кухня вітамінова" Осипи Заклинської, передає Такі страви.
Словничок:
Сметанка – вершки;
Грозинки – родзинки;
Цитрина – лимон.
Інгредієнти:
- 500 г муки
- 2 ложки масла
- 4 ложки цукру
- 2 жовтки
- 1/4 літра (250 г) вершків
- пів літра маку
- пів літра молока
- 4 ложки меду
Спосіб приготування:
1. Заробити тісто сметаною, сметанкою, або і молоком, щоби було таке густе як на вареники.
2. Розвалкувати, повирізувати круглі паланички, кілька трикутників і спечи.
3. Приправити мак. Пів літра маку спарити 2 рази і дати на сито. До маку наляти пів літра солодкого молока і поставити з краю на кухні, щоби напучнів, через дві години мак напучніє, відляти на сито, щоби стік, перепустити 4 рази через машинку, або втерти в макітрі.
4. До втертого маку дати 4 ложки меду, 100 г цукру з ванілією, 1/4 літра (250 г) доброї сметанки, грозинків.
5. Накришити там паланички спечені, уложити в піраміду на мисці чи полумиску, трикутники заткнути по боках для прикраси.
6. До маку дати запаху ванілії і шкірки з цитрини.