Як глобальне потепління впливає на передчасні пологи. Науковці б'ють на сполох

Як глобальне потепління впливає на передчасні пологи. Науковці б'ють на сполох

У світі зростає кількість немовлят, які народжуються недоношеними. Причина цьому - зміна клімату. Саме він впливає на здоров'я дітей.

До такого висновку дійшли науковці з Австралії, пише sciencealert.

Нові дослідження показали, що новонароджені потрапляють до лікарні та мають респіраторні захворювання, піддаючи найбільш вразливі верстви суспільства ризику смерті.

Група вчених переглядає 163 дослідження охорони здоров'я з усього світу, показує надзвичайно тривожну картину того, як заходи щодо здоров'я дітей уже погіршилися внаслідок зміни клімату, яка не має ознак скорочення найближчим часом.

Приблизно 600 мільйонів людей наразі живуть у регіонах, які піддаються впливу температур, які не вважаються ідеальними для людей, і вчені прогнозують, що до кінця століття це число зросте до 3 мільярдів людей.

Це погана новина, враховуючи, що екстремальні температури, пов'язані зі зміною клімату, підвищили ризик передчасних пологів у середньому до 60 відсотків.

У дослідженні також повідомляється, що збільшення часток у повітрі та алергенів у результаті кліматичних подій, таких як лісові пожежі, посухи та нерегулярні пори року, має значний вплив на респіраторні захворювання та перинатальні результати.

Корі Бредшоу, глобальний еколог з Університету Фліндерса в Австралії, стурбований тим, що зміна клімату може спричинити ускладнення на все життя для мільйонів дітей у всьому світі.

"Ми обробили дані, щоб показати, як певні типи майбутніх погодних явищ погіршать окремі медичні проблеми населення. Ми виявили багато прямих зв'язків між зміною клімату та здоров'ям дитини, найсильнішою з яких було підвищення ризику передчасних пологів у середньому на 60 відсотків через вплив екстремальних температур", - каже еколог.

У 39 роботах, розглянутих Бредшоу та його колегами, було показано, що зміни температури впливають на перинатальні результати. Передчасні пологи були зареєстровані в 29 з цих досліджень, що робить їх найпоширенішим наслідком, пов'язаним або з екстремальними температурами, або з підвищенням температури навколишнього середовища. Але інші дослідження також повідомляли про такі ефекти, як низька вага при народженні, зміни гестаційного віку, передчасний розрив плодової оболонки та навіть втрата вагітності.

Хоча екстремальні температури найбільше впливають на здоров'я дітей, 16 із 20 досліджень впливу забруднювачів повітря виявили, що вони мають принаймні певний вплив на здоров'я дітей.

Забруднення повітря мало значний вплив на респіраторні захворювання. Наприклад, принаймні сім різних досліджень показали, що підвищення концентрації частинок у повітрі збігалося зі збільшенням кількості дітей, які звертаються до відділень невідкладної допомоги з проблемами дихання. Чотири з цих досліджень спеціально досліджували забруднення від диму лісових пожеж, який ми зараз вдихаємо частіше, ніж будь-коли.

"Проблеми зі здоров'ям дітей, які ми виявили, залежать від екстремальних погодних умов – екстремальні холоди викликають респіраторні захворювання, тоді як посуха та екстремальні опади можуть призвести до затримки росту населення", – пишуть автори.

Як зазначають дослідники, країни з низьким і середнім рівнем доходу недостатньо представлені в дослідженні. Таким чином, ця похмура картина насправді може бути недооцінкою того, наскільки погано все насправді, оскільки більшість проаналізованих досліджень проводилися в країнах з високим рівнем доходу, де діти краще захищені від найгірших наслідків зміни клімату.

На думку дослідників, ключовими факторами, які захищають дітей від загрози, яку зміна клімату становить для їхнього здоров'я, є економічна стабільність і міцність, доступ до якісного медичного обслуговування, відповідна інфраструктура та продовольча безпека.



Загрузка...