Син легендарного Василя Стуса – Дмитро Стус – привіз до Ізмаїла виставку робіт великого Шевченка. Про це та інші події у нашій розповіді про "Ніч у мезеї - 2024" у Картинній галереї (СВІТЛИНИ)

Син легендарного Василя Стуса – Дмитро Стус – привіз до Ізмаїла виставку робіт великого Шевченка. Про це та інші події у нашій розповіді про "Ніч у мезеї - 2024" у Картинній галереї (СВІТЛИНИ)

Всесвітній день музеїв багато років відзначається у різних країнах традиційними Ночами у музеї. Ніч у музеї обов'язково має бути яскравою, повною сюрпризів і подій, що запам'ятовуються, вражати уяву і радувати відвідувачів.

Звичайно, у наш тривожний воєнний час все змінилося. Але не зникло бажання працівників нашої галереї нести у маси світло мистецтва. Тому "Ніч у музеї", хай і менш пишна, ніж у довоєнний час, відбулася 17 травня.
Захід включав дві виставки, майстер-класи, чудові концерти в залах музею і на вулиці поруч з галереєю, багато інших сюрпризів.
Отже, до Міжнародного дня музеїв в ОЦЕВ імені Емілії Євдокимової відкрилися такі виставки: «Тарас Шевченко: Мозаїка малярства» від Національного музею Тараса Шевченка  (Київ), благодійної виставки «Об’єднані аквареллю» (Одеса), презентація виставки однієї картини та портрету (alla prima) від студентів Ізмаїльського державного гуманітарного університету. 
Головною інтригою, а точніше навіть, сенсацією заходу був приїзд до нашого міста спеціально на нинішню «Ніч у музеї» сина легендарного Василя Стуса – Дмитра Васильовича Стуса – генерального директора Національного музею Тараса Шевченка у Києві. Також почесними гостями цього дня були Юлія Анатоліївна Шиленко – головний хранитель фондів Національного музею Тараса Шевченка та Юлія Шарапова – художник-аквареліст, ініціатор та організатор благодійної виставки-розпродажу «Об'єднані акварелью 2024» та начальник Ізмаїльського міського відділу культури Людмила Головлєва
Гостей зустрічала директорка ОЦЄВ им. Е. Євдокимової та картинної галереї  Ірина Федорова. Ірина Ігорівна багато розповіла про мету кожного із гостей и розпитала в них чі сподобалося їм наше квітуче місто.
До речі, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус та головний зберігач фондів Юлія Шиленко Ізмаїл відвідали вперше. До Обласного центру естетичного виховання вони привезли факсимільні копії з робіт Тараса Шевченка, що зберігаються в музеї Києва.
    «Майже вся малярська спадщина Тараса Шевченка зберігається в нашому музеї, серед яких акварелі та живописні твори. Їх більше восьмисот. Для вас ми покажемо наш музейний цифровий проєкт «Тарас Шевченко: Мозаїка малярства». В ньому ми розповідаємо про творчість Тараса Шевченка як художника, - сказав Дмитро Стус.
Коротко про виставки, представлені цього вечора гурманам від мистецтва. 
За словами директорки ОЦЕВ Ірини Федорової, символом свята стала картина художника Костянтина Ломакіна «Балерина у жовтому». Робота виконана в жовто-блакитних тонах.
    «Митець сам родом із Сумської області, але прожив весь час в Одесі. Ми бачимо, що художник відноситься до експресіоністів, бо багато представників цього напрямку звертали свою увагу на балет – поєднання гармонії та краси», – пояснила Ірина Федорівна.
 
На виставці «Тарас Шевченко: Мозаїка малярства» представлено 41 репродукція творів митця з колекції Національного музею Тараса Шевченка (Київ, Україна).
Майже половину мистецького доробку художника становлять пейзажі. На виставці представлено твори, виконані Шевченком у різні періоди творчості. Твір “У Києві” увійшов до альбому “Мальовнича Україна” (СПб, 1844), задум якого виник у художника під час першої подорожі Україною, коли митець замальовував краєвиди, прикметні чи то красою, чи за історичними спогадами. Поряд експонуються твори, виконані Шевченком під час другої подорожі Україною. Серед них - “Богданові руїни в Суботові”, „Чигиринський дівочий монастир„ (1845); „Аскольдова могила”, „Почаївська лавра із заходу” (1846).
Ще одна, мабуть, найрізноманітніша виставка-розпродаж «Об'єднані акварелью 2024» включає роботи 100 українських художників-акварелістів, архітекторів, пейзажистів та майстрів ботанічного живопису об’єдналися в своєму прагненні підтримати Україну та пришвидшити нашу Перемогу. Вони надали свої роботи для благодійного розпродажу.
Мета цього заходу - нагадати людям, народу України, що ми сильні, коли об’єднані. Ціль проєкту - зробити свій внесок в Перемогу України відсотком з продажу картин (кожен художник робить донат в розмірі від 30% до 200% від вартості проданої картини на ЗСУ або у благодійні фонди, які опікуються постраждалими від російської агресії).
- Спочатку це була ідея намалювати всі міста України та запропонувати глядачам придбати картини за донат на Збройні Сили України, - розповідає про експозицію «Об’єднані аквареллю» її ініціатор та організатор Юлія Шарапова. - Це моя особиста ідея, тому я хотіла самотужки намалювати всі українські міста. Потім я зрозуміла, що це буде не досить скоро, хоч я й швидко малюю. Тому вирішила запросити своїх друзів. Так вийшло, що вони відгукнулися, навіть ті, хто пише архітектору, ботаніку.
 
    Ця виставка тривала більше місяця в Одесі. Ми зібрали завдяки продажу листівок, шоперів та оригіналів робіт більше 70 тисяч гривень.
Після відкриття всіх виставок та майстер-класів, які проводили наші художники та прикладники, відбувся концерт, підготовлений силами талановитих дітей та педагогів Ізмаїльської школи мистецтв ім. Сергія Мараховського та Ізмаїльської музичної школи імені Михайла Чембержі.
А завершенням вечора став концерт на свіжому повітрі – звучали улюблені мелодії та пісні (вокал Ігор Ботнаренко) вісімдесятих.
Джерело:  Місто 24, Оксана Картельян


Загрузка...