На початку ХХ ст.: до будівництва Ізмаїльської повітової лікарні

На початку ХХ ст.: до будівництва Ізмаїльської повітової лікарні
На початку 1913 року Ізмаїльська комунальна рада розпочала реалізацію проекту будівництва в місті повітової лікарні. Погляньмо, що з цього вийшло.
Але спочатку трохи історії. На початку 1830-х років, коли півднем Бессарабії прокотилися епідемії холери і чуми, з ініціативи Ізмаїльського градоначальника Сергія Тучкова було збудовано першу міську лікарню. Генерал-губернатор Новоросії Михайло Воронцов дозволив для цієї мети взяти із скарбниці градоначальства 5 тис. рублів. Лікарня була розрахована на 30 ліжок, з палатами для 20 чоловіків та 10 жінок. Лікуватися тут могли всі, хто потребував медичної допомоги.
Лікувальна установа розташовувалась у будівлі, що дійшла до наших часів на розі пр. Незалежності (раніше – пр. Суворова) та вул. Запорізьких козаків (Кутузова), де нині перебуває медико-санітарна частина Прикордонної служби.
Ну, а тепер повернемося до ідеї міського управління щодо будівництва нової лікарні. Ось що повідомляла газета «Придунайський край» від 26 лютого 1913 року: «В даний час міським інженером І. І. Кучуком спішно виготовляються проект та кошторис земської лікарні. Згідно з проектом м. Кучука, ізмаїльську лікарню мають намір будувати за павільйонною системою, що є останнім словом науки у лікарняній техніці». Передбачалося, що лікарня буде розрахована на 50 ліжок, і згідно з попереднім кошторисом будівництво та обладнання лікувального закладу мала обійтися в 100 тис. рублів. Зрозуміти те, наскільки великою була ця сума, сьогодні можна у порівнянні. Наприклад, лімузин «Руссо-Балт» у 1913 році коштував 8400 рублів, тобто будівництво лікувального закладу обійшлося б у суму, еквівалентну вартості 12 дорогих автомобілів. Чи могли Ізмаїльська міська управа та неодмінний повітовий земський комітет знайти 100 тис. рублів зі своїх джерел? Судіть самі: із такого довідкового видання як «Огляд Бессарабської губернії» відомо, що доходи міського бюджету в Ізмаїлі 1910 року становили 248,3 тис. руб. Іншими словами, на будівництво вищезгаданої лікарні довелося б витратити понад 40% річного бюджету. І це за умови повної відмови від витрат за іншими статтями. Швидше за все, місцева влада розраховувала в цьому питанні на допомогу держави.
Вищезгадана газета також повідомляла, що проект та кошторис лікарні передбачали завершити до початку квітня 1913 року. «Тоді ж, після затвердження плану та кошторису комунальною та земською радами, буде негайно розпочато будівництво будівлі лікарні», – повідомляли журналісти.
На жаль, але цим планам так і не довелося здійснитися, оскільки спочатку пролунала світова війна, а незабаром припинила своє існування Російська імперія.
Ігор ОГНЄВ.
· На знімку ви можете побачити будівлю першої лікарні на розі пр. Незалежності та вул. Запорізьких козаків, що збереглася з 1830-х років.


Загрузка...