Жителям Бессарабії пропонують взяти до себе сову ─ деталі

Жителям Бессарабії пропонують взяти до себе сову ─ деталі
Екологи НПП «Тузлівські лимани» звернулись до мешканців з цікавою пропозицією ─ поселити біля себе сову. Про це, із посиланням на Нацпарк, повідомляє «Бессарабія INFORM».
 
Як повідомили фахівці, Українське товариство охорони птахів запровадило проєкт для збереження сипухи в Україні, тож бажаючі можуть взяти у ньому участь.
 
Сипуха ─ одна із найбільш рідкісних сов. Цей вид внесено до Червоної книги України (2009) з природоохоронним статусом «зникаючий».
 
Птахи невеликі за розміром (приблизно як голуб), але за рік сім’я сипух відловлює тисячі гризунів. Вони виконують важливу санітарну роль, відловлюючи, у першу чергу, хворих і ослаблених гризунів, які є носіями збудників небезпечних для людей хвороб.
 
На даний час їх чисельність досягла критичних значень, за якими стоїть загроза зникнення виду.
 
То що ж можна зробити? Екологи наголошують: не знищувати птахів та не руйнувати місця їх мешкання; не застосовувати хімічні засоби, зокрема біля природних територій; встановлювати будиночки для гніздування; проводити просвітницьку роботу щодо екосистемних послуг, які надають сови людині.
 
Якщо хтось бажає допомогти цим милим птахам, необхідно створити умови для гніздування сипухи. Для цього потрібно обрати безпечне (від котиків) місце, де можна встановити будиночок для гніздування. Найкраще місце – під дахом, на горищі, фермі чи в сараї.
 
У Нацпарку “Тузлівські лимани” фахівці можуть надати необхідну інформаційну підтримку і будиночок для створення родини сипух.
 
«Що ви отримаєте натомість? Нові цікаві знання про життя дикої природи; спостерігаючи за цікавими совами, спілкуватись з дітьми та онуками; отримаєте моральне задоволення від залучення до гарної справи – збереження виду, що на межі зникнення», ─ розповіли у НПП.
 
Для тих, хто бажає стати власником та куратором такого будиночка для сови, необхідно звернутися в особисті повідомлення до НПП «Тузлівські лимани» до 28 квітня 2024 року.
 
У Нацпарку наголосили, що перевага буде надаватись мешканцям населених пунктів, що межують з територією національного природного парку «Тузлівські лимани», а кількість будиночків обмежена.
*Фото: Іван Русєв
Жителям Бессарабії пропонують взяти до себе сову ─ деталі
Жителям Бессарабії пропонують взяти до себе сову ─ деталі
Жителям Бессарабії пропонують взяти до себе сову ─ деталі


Загрузка...