На лиманах Одещини оселився рідкісний хижий птах(фото)

На лиманах Одещини оселився рідкісний хижий птах(фото)

Сипуха звичайна оселилася на Тузловських лиманах в Одеській області.

Червонокнижного хижого птаха із ряду совоподібних уперше помітили на території національного природного парку «Тузловські лимани», повідомив його співробітник, доктор біологічних наук Іван Русєв.

 

«Нещодавно був сильний шторм на морі і наступного дня йду я на завдання територією нацпарку. Дорогою заходжу в спеціальний будиночок для спостереження за птахами — бунгало. Тільки-но відчиняю дверцята і раптом чую шум… птахи вилітають через маленькі віконця бунгало. Я одразу не зрозумів і навіть мобілізував свою енергію, згрупувався, щоб захиститися від чогось, що було в перший момент невідомо. Одразу шукаю швидко фотоапарат, підходжу до віконця і бачу навпроти бунгало чудового птаха. Це сова сипуха — найвідоміший представник ряду совоподібних, який уперше наразі зареєстрований на території нашого парку «Тузловські лимани», — розповів науковець. .

Пізніше Іван Русєв встановив фотопастки, щоб дізнатися, як часто птах прилітає до бунгало. Об'єктиви кілька разів зафіксували сипуху, відмінна риса якої — білий лицьовий диск у формі серця.

«Її наукова назва — Tyto alba перекладається як «біла сова». Однак не слід плутати цю представницю родини сипухові з білою совою з родини совині, яка має схожу назву, але відрізняється жовтими очима. Англійська назва сипухи перекладається як «амбарна сова». Пов'язано це з тим, що вони зазвичай селяться в покинутих коморах. Українська назва походить від сипких звуків, характерних для цих птахів. Сипуха — єдиний вид сипухових, що зустрічається на території України. Найчастіше на Закарпатті, іноді вона зустрічається на півночі Одеської області», — зазначив він.

Сипухи вважаються дуже корисними хижаками, бо контролюють популяцію мишей у природі. У цих птахів дуже гострий слух і вони літають практично безшумно, що дає їм можливість заставати зненацька свою здобич. Вони ведуть осілий спосіб життя, вони цілий рік перебувають на одному місці, нікуди не мігруючи.

За матеріалами інтернет-ресурсів підготувала Оксана Картельян,

Джерело: Місто 24



Загрузка...