10 років тому одесити зупинили "русскую весну": як все було

10 років тому одесити зупинили "русскую весну": як все було

Навесні десять років тому Одеса стала символом героїчної рішучості – мешканці міста виступили єдиною стіною проти спроби розхитати стабільність та запобігли розгортанню так званої "русской весни".

2 травня минає десять років з дня кривавих подій в Одесі, які зупинили спробу розпалювання "русскої весни" коштом численних людських життів. Події цього дня стали кривавим розв'язком провокацій, розгорнутих навесні 2014 року проросійськими силами в Одесі.

Як все відбувалися: початок

Перші спроби проросійських сил заявити про себе в Одесі відбулися 19 лютого 2014 року – тоді озброєні кийками антимайданівці напали на проукраїнських активістів та журналістів.

Вже за декілька днів, українські патріоти організували місцеву самооборону. 1 березня в Одесі відбувся Марш миру, який зібрав близько 10 тисяч осіб. Учасники маршу дійшли вимагали зупинити збройну агресію проти України та окупацію Криму.

Під тиском суспільства депутати Одеської облради закликали не попустити вторгнення іноземних військ в Україну. Як свідчать дані СБУ, проросійські акції в Одесі взимку-навесні 2014 року були інспіровані Росією.

9 березня 2014 року проросійські активісти, у відповідь на резолюцію Одеської облради, створили наметове містечко на Куликовому полі – звідти вимагали від російської влади ввести війська в Україну, одночасно переслідуючи прихильників української державності.

Події 2 травня

Вже напередодні 2 травня організатори протестів оголосили повну мобілізацію у відповідь на плани українських активістів пройти Маршем миру разом з футбольними фанами ФК Одеси та Харкова.

Учасникам маршу перегородили шлях згуртовані сили з Куликового поля. На вулиці Грецькій розгорнулися зіткнення, під час яких шестеро одеситів були вбиті проросійськими бойовиками.

Ось що згадує експерт групи "2 травня" Владислав Балінський – вказує, що основні бої відбувалися біля ТЦ "Афіна" на Грецькій площі, де був вбитий учасник маршу за єдність Ігор Іванов та поранений в груди Андрій Бірюков (помер на Дерибасівській).

"Це були не просто вуличні бійки, чи щось таке, це були вуличні бої фактично, де з одного боку за єдність України боролися патріоти, а з іншого боку були представники прибічників Росії".

Він наголошує, що велись вуличні бої з використанням димових шашок та вогнепальної зброї:

"Табори "Антимайдану", "Народної дружини" просувалися з боку Олександрівського проспекту по вулиці Буніна та потрапляли в цей провулок. Спочатку був напад мобільної групи через Дерибасівську на частину Самооборони та ультрас, які стояли з боку Грецької площі. І ось в цій частині, за барикадою було довге протистояння".

Проте озброєним нападникам не допомогли ані зброя, ані лояльність місцевої міліції. Через кілька годин інтенсивних вуличних боїв сили бойовиків були вичерпані, і вони поспішно втекли з місця подій.

Українські активісти були рішуче готові покласти край діяльності заколотників в Одесі, розігнавши їх головний осередок. Проте пізніше вони виявили лише порожні намети. Їх мешканці перебралися у Будинок профспілок на Куликовому полі – з даху та вікон будівлі вилася стрілянина по українських активістах.

Ось що згадував учасник подій Дмитро:

"Там п’ять наметів стояло, посеред сцени, якраз навпроти центрального входу... Ми прийшли, а тут вже палилися якісь папери, якесь багаття вже горіло, прийняли рішення: намети розбирати не будемо – хай горять… Коли ми сюди прийшли, тут людей вже звісно було небагато, вони вже всі були в приміщенні".

Згодом на сходах Будинку профспілок виникла пожежа. Вогонь швидко охопив будівлю через використання легкозаймистих матеріалів, всередині почав ширитись токсичний дим. Приблизно 48 осіб загинули внаслідок масових заворушень на Грецькій площі, на Куликовому полі в Одесі пожежі у Будинку профспілок. Проте тоді люди з проукраїнського табору намагались допомогти тим антимайданівцям – допомагали спускатись з вікон.

"Ці всі проросійські елементи сховалися, це важко сказати, вони зайшли у будівлю і почали звідти жбурляти "коктейлі Молотова", почали стріляти у громадян і так далі. Більшість тих "коктейлів Молотова" розбивались прямо в будівлі. Це не був свідомий підпал. Вони підпалювали самі себе. Ми як самооборона прийняли для себе важке рішення і ми робили все можливе, аби врятувати громадян, які фактично у палаючій будівлі знаходяться", – коментує Дмитро

Чи покарали учасників

Для того, щоб точно встановити події того дня, була створена група 2 травня, що збирали факти та докази. Ось як коментує ситуацію учасниця групи Зоя Казанжи

"Жоден лідер Антимайдану не постраждав... Ніхто не покараний, був затриманий Долженков, так званий "капітан Какао", який просидів довго у СІЗО, були дуже великі проблеми з судом, тому що знову ж таки не були зібрані нормально докази, через знищення, через вимиті вулиці і Грецьку площу, через те, що багато із свідків втекли. 2-3 роки він сидів, але потім рішенням суду у Чорноморську його відпустили за браком доказів".

Одна із кримінальних справ була пов'язана зі збройними зіткненнями на Грецькій площі. У цій справі фігурували 17 українських громадян та двоє росіян, арештованих за звинуваченнями у влаштуванні масових заворушень. За версією слідства, керівниками групи були Сергій Долженков та Євген Мефьодов. Прокуратура вимагала засудити обвинувачених до 8-15 років ув'язнення, проте тоді суд виправдав їх через недостатність доказів.

Джерело: apostrophe.ua



Загрузка...