Житель Одеського району отримав обвинувальний вирок суду за серію крадіжок та систематичне домашнє насильство

Житель Одеського району отримав обвинувальний вирок суду за серію крадіжок та систематичне домашнє насильство

Чоловік викрадав з під’їздів багатоквартирного житлового будинку велосипеди та самокати, а вдома, перебуваючи у стані сп’яніння, знущався над матір’ю. За доказами поліцейських суд призначив правопорушнику покарання у вигляді майже шести років позбавлення волі.

Торік до відділення поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 2 неодноразово зверталися жителі одного із сіл Усатівської сільської громади із заявами про зникнення майна з під’їздів багатоповерхового будинку, у якому вони мешкають.

Вжитими заходами поліцейські встановили, що до цього причетний 32-річний односелець заявників, який у тому ж, 2023, році  був засуджений до п’яти років позбавлення волі з іспитовим строком на два роки за аналогічні злочини.

Але чоловік належних висновків для себе не зробив і продовжив заробляти на життя крадучи і продаючи чуже майно. Так, довідавшись паролі до вхідних дверей під’їздів багатоповерхівки, він за декілька разів таємно викрав з них два велосипеди та чотири самокати, які в подальшому продавав.

Своїми діями зловмисник завдав п’ятьом потерпілим збитків на загальну суму майже 12 тис. грн.

Крім цього, поліцейські встановили, що зловмисник систематично ображав матір, з якою разом проживав. Син у стані сп’яніння не стримував гнів через невдоволення власним життям і виплескував його на матір лайкою та погрозами побити її. 

Відносно кривдника поліцейські неодноразово протягом року складали адміністративні матеріали за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою кваліфікується домашнє насильство, а суд карав правопорушника штрафами. Після чергової сімейної сварки слідчі поліції розпочали провадження за ст. 126-1 Кримінального кодексу України. Нею кваліфікується систематичне вчинення домашнього насильства. Проведена в рамках провадження судово-психологічна експертиза підтвердила, що ситуація, яка склалася в родині, призвела до психологічних та моральних страждань жінки, погіршення якості її життя, негативних змін у її психоемоційному стані та заважає повноцінному соціальному функціонуванню.

На підставі зібраних доказів поліцейські під процесуальним керівництвом Біляївської окружної прокуратури висунули фігуранту обвинувачення за ч. 4 ст. 185 та ст. 126-1 Кримінального кодексу України. Мова йде про таємне викрадення чужого майна, тобто крадіжку, вчинену повторно, поєднану з проникненням, вчинену в умовах воєнного стану, а також домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань, погіршення якості життя потерпілої.

Завершивши досудове розслідування, обвинувальний акт слідчі скерували до суду,  який, взявши до уваги зібрані поліцейськими докази, визнав обвинуваченого винним і призначив йому покарання у вигляді п`яти років та десяти місяців позбавлення волі, частково приєднавши невідбуте покарання за попереднім вироком.

Одеське районне управління поліції № 2



Загрузка...