Чорне море поступово захоплює «агресор» з північної Європи

Чорне море поступово захоплює «агресор» з північної Європи

Наприкінці ХХ століття проблема інвазивних видів у Чорному морі почала набувати великого значення. Докладніше про це у Фейсбук розповіли фахівці Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Більшість живих організмів, стверджують науковці, потрапили в море разом з баластними водами або ж прикріпившись до підводної частини судна. За певний проміжок часу, пройшовши акліматизацію, деякі вселенці почувають себе справжніми господарями у Чорному морі та мають свій вплив на його екосистему.

Одним із прикладів таких вселенців є бурі водорості виду десмарестія зелена (Desmarestia viridis). В наукових публікаціях згадується, що вперше десмарестія знайдена в Одеській затоці у 1990 році. Батьківщиною цього виду є північні моря Європи.

Зараз ці водорості є характерним масовим видом у весняний період для Чорного моря. Зустрічаються вони на глибинах з більш прохолодною водою. Цікавим фактом є те, що під дією повітря водорості змінюють свій колір з бурого на зелений, тому їх легко можна переплутати з іншим видом.

Практичного застосування десмарестії зеленої у Чорному морі поки не знайдено.

Довідка. Інвазійні (інвазивні) види — алохтонні види зі значною здатністю до експансії, які розповсюджуються природним шляхом або за допомогою людини й становлять значну загрозу для флори й фауни певних екосистем, конкуруючи з автохтонними видами за екологічні ніші, а також спричиняючи загибель місцевих видів.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА



Загрузка...