Пилові бурі над Одещиною стануть звичним явищем

Пилові бурі над Одещиною стануть звичним явищем

Вчора вранці багатьох жителів Одещини очікував неприємний сюрприз – залишені на ніч на вулиці автомобілі вкрилися брудним іржавим пилом. Такий самий пил залишився на листях дерев, вікнах та інших поверхнях. Явище викликало багато запитань та занепокоєнь серед місцевих мешканців. На щастя, вчені заспокоїли усіх, розповівши, що це всього лиш пил з Сахари, який вітром розносить над Європою.

Пилові бурі стають усе частішими і тепер накривають навіть ті регіони, де раніше про них практично не знали. Про це з посиланням на британське видання The Telegraph пише УНІАН.

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають «все більш частими та сильними» у багатьох частинах земної кулі. В першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подвоїлася за останні два десятиліття. А в Іраку лише за два місяці в 2022 році відбулося десять піщаних штормів.

Але тепер пилові бурі накривають й інші регіони світу, наприклад, південну Європу. Коаліція ООН з питань піщаних і пилових бур (є й така) заявила, що пилові бурі мали «значний транскордонний вплив, впливаючи на різні аспекти навколишнього середовища, клімату, здоров’я, сільського господарства, засобів до існування та соціально-економічного добробуту людей».

Оскільки кількість штормів зростає по всій планеті, вчені намагаються пояснити цю тенденцію. Основними факторами впливу вважаються масштабні вирубки лісів, надмірний випас худоби, ерозія ґрунту та зміна клімату.

Професор Девід Томас з Центру навколишнього середовища Оксфордського університету каже, що будь-яка активність людини на окраїнах пустель, яка зменшує розмір водойм або видаляє природну рослинність, підвищує ризики пилових бур. Найгіршими прикладами цього він називає висихання Аральського моря та осушення іракських боліт.

Однак багато пустельних штормів мають цілком природне походження.

«Частини Сахари є природним джерелом пилу, тобто пил є в атмосфері з природних причин, а не через діяльність людини. Наприклад, сухі дна озер, успадковані від вологіших кліматичних умов у далекому минулому, є джерелами пилу по всьому світу», – каже науковець.

Відновлення земель, управління ґрунтом і водою для збільшення рослинного покриву є рекомендацією ООН для боротьби з цим природним лихом. І лідером тут, як не дивно, є Китай, який реалізує найамбітніший у світі проект із посадки дерев. 

Відтоді, як у 1978 році розпочалася робота над створенням «Великої зеленої стіни», було висаджено понад 66 мільярдів дерев, а до 2050 року заплановано 100 мільярдів. Є надія, що такий проект захистить північно-східну частину країни від піщаних штормів з пустелі Гобі.

Тож є всі передумови казати, що пилові бурі над Україною можуть стати таким самим звичним явищем, як град чи ураганний вітер.

Підготувала Діана ГЕРГІНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...