Речник ВМС ЗСУ про ризики висадки ворожого десанту на Одещині, зокрема на півдні області

Речник ВМС ЗСУ про ризики висадки ворожого десанту на Одещині, зокрема на півдні області

У зв’язку з нещодавніми новинами щодо укріплення та будівництва фортифікаційних споруд на Одещині, у суспільстві зокрема постало питання ризику висадки російського десанту в регіоні. Про те, чи є загроза для регіону розповів в інтерв’ю для «Суспільне Одеса» речник ВМС України Дмитро Плетенчук, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

На початку повномасштабного вторгнення з багатоповерхових будинків міста Одеса на обрій можна було бачити великі десантні кораблі зі складу чорноморського флоту і не тільки.  Дмитро Плетенчук пояснив, що ворог готувався до цієї операції та до наявних одиниць, яких було сім в складі чорноморського флоту, а шість з інших. Все для того, аби здійснити операцію з висадки морського десанту. Військовий зауважив, що такі операції є найскладнішим видом морських операцій і без відповідної підготовки вони не проходять:

«Окрім того, ворожі кораблі перебували біля наших берегів і навіть наносили вогневе ураження безпосередньо власним озброєнням по узбережжю. Навіть такі були випадки. І ми зараз кажемо не про носіїв крилатих ракет, а про звичайне бортове озброєння. Тому ситуація була досить серйозною загрозливою, але не маючи успіху суходолом висадити морський десант, фактично, вони вже не могли. Тим не менш, вони відтягнули досить серйозну частину ресурсів наших на себе, тому що все одно залишати це без нагляду ми не могли. В той момент серйозну роль зіграли саме ракетні берегові артилерійські війська військово морських сил, які змогли довести нашому ворогу, що наближатися до нашого берега для нього для нього є вкрай небезпечним і в той момент було якраз знищено флагман чорноморського флоту це крейсер «москва», які вони називають вбивцею авіаносців. Також було втоплено інший корабель, після чого вони зрозуміли, що це неможливо».

Попри те, що в інформаційному просторі ще лунає можливість висадки російського десанту, і, як зазначив речник ВМС, вірогідно, ворог не полишив планів щодо можливих операцій, ресурс для виконання цих операцій у ворога невпинно падає. Зокрема це пов’язано зі знищенням великих десантних кораблів, а саме йдеться про повне знищення чотирьох, а в бойовому стані залишається лише п’ять. Дмитро Плетенчук додав, що цих ресурсів для проведення такої десантної операції – недостатньо.

Також він нагадав, що узбережжя Одеської та Миколаївської областей також захищено береговими ракетно-артилерійськими військами, тому наблизитися більше ніж на 100 морських миль великі цілі, як, наприклад, десантні кораблі або кораблі підтримки не можуть:

«Станом на зараз вірогідність подібних операцій фактично нульова», – запевняє військовий.

Щодо півдня області ситуація залишається також складною для проведення агресором операції з висадки десанту. Слід зазначити, що ворог таки присутній у Дніпро-Бузькому лимані, адже окупанти досі знаходяться на Кінбурнській косі. Однак, речник ВМС пояснює, що для широкомасштабної морської операції цих сил та засобів не вистачить:

«Вони наносять вогневого ураження – отримують відповідь. Несуть втрати безпосередньо на Кінбурнській косі. На одному з відео минулого місяця ви можете побачити, як було знищено пульт управління. До речі, це було якраз судно, яке було заарештовано і ходило під російським прапором, але його внаслідок підриву Каховської ГЕС винесло в акваторії Дніпро-Бузького лиману. Тим не менш, все одно це не ті спроможності, які дозволять захопити якусь ділянку на узбережжі».

Також Дмитро Плетенчук прокоментував укріплення рубежів на Одещині, зауваживши, що такі заходи не є приводом для паніки:

«Підготовка до будь-яких сценаріїв включає в себе підготовку відповідних оборонних рубежів, бо робити це під обстрілом неможливо. Краще заздалегідь мати ешелоновану оборону для того, щоб наш ворог зайвий раз подумав, яка буде ціна просування на цьому напрямку. Ці роботи тривають планово, і вони, звісно, є необхідними».

Підготувала Амєлія МИЙНОВА



Загрузка...