«Все дзижчить і оживає»: в Бессарабії помічені тисячі диких бджіл(фото)

«Все дзижчить і оживає»: в Бессарабії помічені тисячі диких бджіл(фото)

Тисячі диких бджіл з’явилися на берегах Тузловських лиманів. Про це повідомили в пресслужбі Національного природного парку “Тузлівські лимани”.

«Усе дзижчить і оживає. На квітках у полі зору видно як копошаться сотні й сотні диких бджіл. Слово «бджола» здебільшого асоціюється у нас зі словами «мед», «вулик», «жалити». Але не цього разу. І ось, тільки на 1 га прибрежки ми їх налічуємо кілька тисяч. А якщо одночасно опинитися на всіх ділянках нашої прибережної зони зі степовою рослинністю, то створиться відчуття, що цих дивовижних комах мільйони», – розповів учений Іван Русєв.

Дика бджола — руда осмія (Osmia rufa) — є важливим запилювачем диких трав’янистих рослин, а також винятковим запилювачем квітучих дерев і кущів. Цей вид має однорічний цикл життя. Бджоли вилітають із гнізд ранньою весною (наприкінці березня-квітня) і спаровуються. Період активного життя самців триває три тижні, а потім вони помирають. Після спарювання самки шукають відповідне місце для гніздування: зазвичай це ходи в мертвій деревині, проїдені личинками жуків, пустотілі стебла рослин, або нерівні тріщини та отвори в камінні та старих стінах будівель. Там самки гніздяться до кінця червня-початку липня. Будучи одиночними видами, вони ніколи не побачать свого потомства. Тим не менш, у комфорті своїх гнізд із яєць вилуплюються личинки, які харчуються сумішшю нектару та пилку. Після 4-5 линок, приблизно наприкінці липня-початку серпня, личинки, що повністю виросли, плетуть жорсткий коричневий кокон і лялечки. Дорослі особини нового покоління формуються у вересні та залишаються у своїх коконах усю зиму до наступної весни.

«Дика одиночна бджола осмія менша за медоносну і безпечна для людини. Ці трудяги з’явилися одночасно з неймовірно теплим повітрям з півдня кілька днів тому і невтомно працюють у природних екосистемах, виконуючи своє призначення. Велику послугу вони надають і людям, запилюючи рослини садів і полів», – зазначив Іван Русєв.



Загрузка...