Дикі гуси, що перебували на Одещині, готуються летіти повз зону бойових дій до тундри

Дикі гуси, що перебували на Одещині, готуються летіти повз зону бойових дій до тундри

Як повідомив еколог та співробітник нацпарку «Тузлівські лимани» Іван Русев, протягом останніх тижнів продовжується масова міграція водоплавних птахів, передає інформаційна агенція «Юг.Today».

Через Придунайські озера, дельту Дунаю, лиман Сасик, через Національний природний парк «Тузлівські лимани», дельту Дністра, пролітають тисячні зграї водоплавних птахів, серед яких багато лисок, попелюхів, зграї червоноволої казарки, білолобого гуся, лебедів кликунів. Також за інформацією екологів з Болгарії, неподалік нацпарку перепочивають гуси, які мають супутникові датчики.

Як зазначає Іван Русев, попереду у всіх птахів – довга дорога зокрема через зону бойових дій. Летять гуси у російську тундру, адже багато з гусей гніздяться виключно в тундрі. Проте восени на зимівлю обов’язково летять в українське, румунське та болгарське Причорномор’я.

«Міграція птахів – одне з найбільш вражаючих чудес природи! Неймовірні подвиги витривалості та наполегливості дозволяють птахам двічі на рік долати величезні відстані під час міграції. Перелітні птахи і траси їх перельотів – це сигнали про здоров’я природи та нашого довкілля. Антропогенні зміни на шляху далеких мігрантів, які перетинають декілька країн та середовищ існування, свідчать про більш широкі зміни навколишнього середовища, які вже стрімко відбуваються, особливо в зоні бойових дій», – зазначає еколог.

Підготувала Амєлія МИЙНОВА

Джерело: yug.today



Загрузка...